Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамзан Кадиров се присмя на руската военна машина, праща малолетните си синове на фронта

Рамзан Кадиров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изтеглянето на руските сили от стратегически важен град в Източна Украйна предизвика нещо необичайно за модерна Русия: публично осмиване на висшето ръководство от съюзници на президента Владимир Путин, коментира днес в Ройтерс.

Руската загуба на бастиона Лиман в Източна Украйна засегна чеченския лидер Рамзан Кадиров, който е близък до Путин след смъртта на баща си в бомбена атака в Грозни през 2004 г.

Кадиров заяви, че Русия трябва да обмисли използването на тактическо ядрено оръжие с малка мощност в Украйна в отговор на загубата.

Ядреното предупреждение се появи на челни позиции в медиите, но публичната критика към висшите руски генерали може да се окаже още по-сериозна в Русия, където подобни действия от страна на висшите ешелони са табу, отбелязва Ройтерс.

"Връзкарството в армията няма да доведе до нищо добро", смята Кадиров, според когото "командващият руските сили в района трябва да бъде разжалван и изпратен на фронтовата линия с оръжие в ръце, за да измие срама си с кръв".

Днес Кадиров заяви, че изпраща тримата си сина, двама от които малолетни, на фронта в Украйна, предаде АФП.

"Време е да се докажат в реална битка, само мога да приветствам това желание", написа той в Телеграм.

Кадиров заяви, че Ахмад (16 г.), Ели (15 г.) и Адам (14 г.) са обучавани за битка от най-ранна възраст, като настоя, че "не се шегува". 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна