Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти на ООН: Швейцария има "системни" проблеми с расизма

Снимка: архив

Швейцария има сериозен системен проблем с расизма срещу хора от африкански произход, според доклад, представен днес от Съвета на ООН по правата на човек, в който се представят широк кръг примери от полицейска бруталност до детска игра, предаде Ройтерс.

"Повсеместността и безнаказаността на това посочва към сериозен системен проблем", се казва в доклада.

Швейцарският посланик в ООН в Женева до голяма степен прие разкритията в коментари до съвета, но постави под въпрос използването от експертите на ограничен брой примери за достигането до по-широки заключения.

Швейцария никога не е била колониална сила, но банките, търговците и общините са инвестирали сериозно и са се облагодетелствали от трансатлантическата тристранна търговия, включваща търговия с роби и робски труд, се казва в доклада.

Посочват се и усилията за повишаване на осведомеността за аспекти от швейцарската история като петиция и дебат за премахване на статуята на банкер, чието богатство е разчитало на поробени африканци.

В Швейцария има детска игра, наречена "Кой се страхува от Черния човек?", която според експертите има расистки дискриминационен ефект, казват експертите.

Докладът посочва и "шокираща" полицейска бруталност – няколко смъртни случая на чернокожи в кантона Во.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна