Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eni: Газовият поток към Италия през Австрия няма да бъде възобновен във вторник

Централата на Eni в Рим, Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският енергиен гигант "Газпром" потвърди, че транспортирането на газ до Италия през Австрия няма да бъде възобновено на 4-ти октомври, съобщи италианската мултинационална нефтена и газова компания Eni S.p.A. на платформата Gestore Mercati Energetici (GME).

Публикацията на Eni дойде само няколко дни, след като разкри, че нивото на газ на входната станция в Тарвизио, Северна Италия ще бъде нулево през изминалия уикенда.

"Газпром" обвини за проблема промени в регулациите в Австрия и посочи, че не може да доставя газ за Италия поради невъзможността да го транзитира през Австрия, добавиха от Eni.

Ръководителят на италианският енергиен гигант Клаудио Дескалзи заяви, че очаква проблемът със спирането на руските газови потоци към компанията да бъде разрешен до края на тази седмица, като посочи, че това се дължи на регулаторни проблеми в Австрия, а не на геополитика, съобщава Ройтерс.

"Това се дължи на факта, че "Газпром" ще трябва да плати парична гаранция за транспортирането на газ от Австрия до Италия, която не е съществувала преди“, каза той, добавяйки, че гаранцията възлиза на 20 милиона евро.

Eni проверява дали италианската енергийна група може да замени "Газпром" или австрийския оператор за физическото предаване на руското гориво, което вече е в Австрия, каза още той.

Въпреки последното спиране, доставките на газ за Италия надхвърлиха вътрешното търсене, позволявайки на някои спедитори да продават газ извън страната, възползвайки се от по-високите цени на холандския газов хъб TTF, посочи Дескалзи.

За да избегне част от газа да отива на външните пазари, Италия може да увеличи допълненията в хранилището на страната, като се приближи до 100% от капацитета, каза шефът на Eni. И другите европейски страни увеличиха силно запасите си от газ преди началото на зимата.

Потоците газ напоследък пристигат през Тарвизио със скорост от около 20 млн. куб. метра на ден, което се равнява на 10% от общия внос в Италия, добави Дескалзи.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна