Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Таван на цените на руския петрол ще спести до 160 млрд. долара на нововъзникващите пазари

Руски петрол
Снимка: Алами,Ройтерс

Министерството на финансите на САЩ изчисли, че планът на Г-7 за ограничаване на цената на руския експортен петрол може да доведе до 160 млрд. долара ежегодни спестявания за 50-те най-големи нововъзникващи пазара, като Вашингтон настоява, че схемата, която подкрепя, ще постави таван върху енергийните разходи по света, съобщава "Файненшъл таймс".

Анализът е разработен преди годишните срещи на МВФ и Световната банка, които ще се проведат следващата седмица и чийто основен акцент ще бъде поставен върху високите енергийни разходи, предизвикани от руската инвазия в Украйна, тъй като това се определя като един от най-тежките проблеми за световната икономика. В същото време картелът на производителите на петрол "ОПЕК +" планира нови съкращения на доставките на срещата си тази седмица, като все по-големи са очакванията за агресивно свиване на петролното производство в рамките на картела с един и дори над един милион барела на ден.

През миналия месец Г-7 одобри планове за ограничаване на цената на покупките на руски петрол с цел намаляване на приходите на Кремъл за водене на войната в Украйна. Тези планове ще позволят от декември западните компании да обслужват и застраховат руски петролни товари по целия свят стига продажбите да са под определен ценови таван, освобождавайки ги от наложеното ембаргото от страна на ЕС и на други западни държави,

Западните съюзници все още трябва да се споразумеят за нивото, на което ще бъде определен таванът. Уоли Адейемо, заместник-министър на финансите на САЩ, каза през миналата седмица пред CNBC, че ценовият таван ще бъде "доста над" производствените разходи на Русия в опит да се накаже Москва, без обаче да се стимулира намаляване на доставките от страна на руските петролни компании.

Все още обаче има съмнения и несигурност на петролния пазар относно степента, до която един от най-новите експерименти за създаване на международна икономическа политика, правени някога, ще сработи на практика, какъв ще бъде ефектът му върху пазара и как ще реагира самата Русия.

Проучването на американското финансов министерство, което се очаква да бъде споделено с външни партньори през следващите седмици, сравнява въздействието върху глобалния петролен пазар на функциониращ план за таван на цените на руския петрол със сценарий, при който е наложено петролно ембарго без изключения за доставки под дадена цена. Министерството на финансите на САЩ обаче отказа да уточни кое ценово ниво ще доведе до подобни ежегодния спестявания от 160 милиарда долара.

"Въпреки че има значителна несигурност, анализ на Министерството на финансите установява, че в съвкупност изключението от горната ценова граница може да спести на 50-те най-големи нововъзникващи пазари и страни с ниски доходи около 160 млрд. долара годишно за разходи за внос на петрол", посочи за "Файненшъл таймс" служител на министерството.

"Това означава, че страните имат значителен стимул да се възползват от горната граница на цените, включително купувачи като Китай и Индия, и че всички страни с нетен внос на петрол ще се възползват от по-ниските цени на петрола", добави служителят.

Според друг представител на Министерството на финансите на САЩ регионът Европа и Централна Азия е най-зависим от нетния внос на петрол и петролни продукти, който внос представлява 4,7% от брутния вътрешен продукт, или 55 млрд. долара. В 16 нововъзникващи пазара, вариращи от Мали до Турция, Ел Салвадор и Тайланд, нетният внос на петрол възлиза на повече от 5 процента от БВП, посочиха още от финансово министерство.

Вашингтон разчита повече на "моркова, отколкото на тоягата", за да убеди правителствата и компаниите по света да приемат плана на Г-7, дори и да не се включват официално в коалицията, приемаща тавана на цените.

Към днешна дата спадът в износа на руски петрол за Европа беше до голяма степен компенсиран от пратки, пренасочени към клиенти като Китай, Индия и Турция. Въпреки това Международната агенция по енергетика прогнозира, че руското производство на петрол ще спадне рязко, след като ембаргото на ЕС влезе в пълна сила - риск, който може да повиши цените на енергията, без пред това да бъде наложен таван на цените, посочват представителите на американското финансово министерство.

"Ограничаването на цената ще стабилизира световните цени на енергията и в този аспект ние в САЩ печелим, но ние сме нетен износител на енергия. Въздействието е много по-голямо при всякакви разумни предположения за нововъзникващите пазари, които в момента са в затруднено положение“, посочиха източниците на "Файненшъл таймс" и добавиха:

"Така че от геополитическа гледна точка, ние просто искаме да представим някои наистина ясни точки за това кой печели и кой губи от масовото спиране на руския петрол“.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна