Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънската прокуратурата разследва NIS Petrol Romania за изтичане на данни

Румънски прокурори обискираха офиси и домове на служители на поделението в Румъния на сръбската компания "Нис Петрол" (NIS Petrol), която пък е контролирана от руската "Газпром Нефт" (Gazprom Neft), и започнаха наказателно разследване на твърдения за изтичане на поверителни данни, съобщава Ройтерс.

От компанията не отговориха на искането за коментар от страна на Ройтерс, а "Газпром Нефт" препрати агенция за коментар към "Нис Петрол".

Прокурорите за борба с организираната престъпност посочиха в изявление в понеделник вечерта, че са претърсили офисите на компанията и домовете на девет служители в столицата Букурещ и западния румънски град Тимишоара по случай, който се отнася до "разкриване на секретна информация и неоторизиран трансфер на цифрови данни".

След разпит на осем лица, прокурорите казаха, че четирима служители на Nis Petrol са обект на криминално разследване за предполагаемо неспазване на румънския закон за горивата и разпоредбите на Националната агенция за минерални ресурси (ANRM). От прокуратурата също така твърдят, че заподозрените са изпратили непублични данни за минерални запаси на сръбската компания-майка.

В съобщението не се казва дали разследваните са задържани.

"Нис Петрол" притежава концесионни права за проучване и добив на нефт и газ в Румъния и управлява мрежа от бензиностанции в западната част на страната под марката "Газпром", напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна