Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Ипотеките в еврозоната поскъпват до 7-годишни върхове

Снимка: Алами, Ройтерс

Ипотечните разходи в еврозоната се повишиха до най-високото ниво от седем години насам и притиснаха финансите на домакинствата дори преди лихвените проценти на ЕЦБ да започнат да се повишават.

Цената на новите заеми за покупка на жилище се е увеличила с 11 базисни пункта до 2,26% между юли и август, най-високата стойност от август 2015 г., съобщи във вторник Европейската централна банка.

Ипотечните лихви бележат увеличение от 96 базисни пункта от неотдавнашното дъно от 1,30%, регистрирано през септември 2021 г., като това е най-голямото увеличение откакто се събира този тип данни за аналогичен времеви период.

Покачването на лихвените проценти по ипотечните кредити предшества увеличението от ЕЦБ на основните евролихви с цели 75 базисни пункта през септември, най-голямото увеличение в историята на единния паричен съюз.

Покачващите се лихви означават по-високи разходи за притежателите на ипотечни кредити и по-високи жилищни разходи за купувачите във време, в което потребителите са изправени пред най-високия темп на инфлация в историята и при намаляващо реално заплащане на труда.

ЕЦБ посочва, че ипотечните лихви са се повишили при повечето продукти. Лихвеният процент по кредитите за покупка на жилище с плаваща лихва и първоначален период на фиксиране на лихвата до една година се повиши с 24 базисни пункта до 2,08 на сто.

Ипотечните лихви с фиксиран период до пет години се повишават с 18 базисни точки до 2,44%, а тези за период между 5 и 10 години се повишават с 10 базисни точки до 2,63 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!