Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поевтиня до 10-седмично дъно около 160 евро за мегаватчас

Снимка: Pixabay

Природният газ в Европа поевтиня в началото на днешната търговия до 10-седмично дъно около 160 евро за мегаватчас и вече е с повече от 50% под рекордните цени нива над 300 евро/MWh, достигнати на 7-и март и след това на 26-и август тази година.

Поевтиняването на синьото гориво е в резултат на известно отслабване на опасенията за газов недостиг на фона на по-мекото време и почти запълнените газови хранилища в Европейския съюз, като в същото време продължават големите по обем доставки от Норвегия и на втечнен природен газ.

Към 2-ри октомври газовите хранилища в ЕС са запълнени средно на 89,32% - над средното ниво от предходните пет години, като в Германия запълняемостта достигна 92,08%. Запълняемостта на бъгларкото газово хранилище в Чирен към същата дата пък достигна 76,31%, според данни на GIE (Gas Infrastructure Europe)

Запълняемост на газовите хранилища в ЕС към 02.10.2022 г, според данни на GIE


Междувременно през следващите няколко седмици се очаква температурата в Европа и Обединеното кралство да остане над нормалната, което предполага и намалено търсене на газ.

Според газовия анализатор на компанията Refinitiv Юрий Онишкив перспективите за цените към днешна дата са за тяхно понижаване поради по-слабото прогнозно търсене и стабилния норвежки внос.

"Дългосрочната метеорологична прогноза около сезонните норми също дава увереност на участниците на пазара, докато навлизаме по-дълбоко към зимния сезон, когато колебанията на времето имат голям ефект върху потреблението на газ и баланса“, добави той.

Жилищното потребление в Северозападна Европа и търсенето на газ за енергия са по-ниски, докато прогнозите за по-силен вятър във Великобритания облекчиха търсенето на газ за производство на електричество.

Изпращането на втечнен природен газ към Северозападна Европа също се е увеличило. Обемите на внос на втечнен природен газ в Европа са на най-високите си сезонни нива, а промишленото търсене на газ се сви рязко, което спомогна за смекчаване на ценовото въздействие от спирането на "Северен поток 1", казаха анализатори от Bank of America.

След като в началото на днешната търговия ноемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняха към 159 евро за мегаватчас (най-ниски цени от 21-ви юли насам), последва връщане на цените към 168 евро/MWh към 13.30 часа българско време.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Цените на нидерландския газов хъб обаче са средно 200 евро/MWh за последните три месеца и анализаторите очакват това ниво да се задържи през следващите четири до шест месеца при нормални метеорологични условия.

Въпреки поевтиняването на синьото гориво, цените на газа остават високи и перспективите остават във възходяща посока, тъй като нивата на съхранение в европейските газови хранилища представляват само около 22,5% от годишното потребление в ЕС. В същото време докладът на МАЕ показа, че без намаляване на търсенето и ако руските тръбопроводни доставки бъдат напълно прекъснати, газовите хранилища в Европа ще бъдат пълни на по-малко от 20 на сто през февруари 2023 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!