Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

RWE планира да се откаже напълно от въглищата до 2030 година

Главният изпълнителен директор на RWE Маркус Кребер обявява плановете за развитие на компанията - Берлин, 4 октомври 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският енергиен гигант RWE ускори отказа си от въглища до 2030 г. на фона на опасенията, че плановете на страната да се откаже от изкопаемите горива се разколебават след енергийната криза, предава АФП.

Ограничаването на износа на газ за Германия от страна на Русия след войната в Украйна принуди Берлин да вземе радикалното решение да възобнови поне временно работата на спрените въглищни електроцентрали.

"В краткосрочен план са необходими повече въглища, което води до увеличаване на емисиите на въглероден диоксид, ще се нуждаем от по-ранно излизане от въглищата, защото това е единственият начин да продължим да постигаме целите на страната за опазване на климата", заяви на пресконференция главният изпълнителен директор на RWE Маркус Кребер.

"Ние, като RWE, допринасяме значително за това - ще прекратим производството на електроенергия от въглища през 2030 г.", допълни той, с което плановете на компанията ще се ускорят с осем години.

Германия започна да закрива въглищните си електроцентрали преди няколко години с цел окончателно да прекрати използването на изкопаемото гориво.

Ускоряването на планираното излизане на Германия от въгледобива от 2038 г. до 2030 г. беше едно от основните обещания на коалиционното правителство на Шолц при избирането му миналата година.

В събота RWE съобщи, че е подписала споразумение за закупуване на филиала Clean Energy Business на нюйоркската компания Con Edison - сделка на стойност 6,8 млрд. долара, която значително ще увеличи портфолиото ѝ от възобновяеми енергийни източници в САЩ.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна