Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС съгласува финансов план за намаляване на енергийната зависимост от Русия

Снимка: Алами/Ройтерс

Във вторник финансовите министри на ЕС се споразумяха за финансирането и разпределението на фонд в размер на 20 милиарда евро, необходим за намаляване на зависимостта на блока от вноса на енергия от Русия, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Консенсусът е първата стъпка към превръщането на предложението на Европейската комисия в законодателство на ЕС, докато блокът се бори с икономическите последици от войната в Украйна.

Това идва като част от дългосрочен отговор на рязко нарастващите цени на енергията в Европейския съюз в резултат на войната на Русия срещу Украйна.

Финансовите министри се съгласиха, че парите за намаляване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива трябва да бъдат събрани чрез вземане на около 15 милиарда евро от фонда за иновации на Съюза.

Около 5 млрд. евро пък ще дойдат от продажбата на лицензи за емисии на въглероден диоксид на индустриите по-рано от планираното от "резерва за пазарна стабилност“ на пазара на въглеродни емисии в ЕС.

Парите ще бъдат използвани за диверсификация на енергийните доставки и замяна на изкопаемите горива. Европейските министри се съгласиха да разпределят средствата по начин, който признава, че някои страни от ЕС са по-зависими от руския петрол, газ и въглища, отколкото други.

20-те млрд. евро са част от план на Европейската комисия за набиране на до 300 млрд. евро под формата на заеми и безвъзмездни средства за стимулиране на инвестициите във възобновяема енергия.

Според направеното предложение, голяма част от сумата - до 225 милиарда евро - трябва да дойде от непотърсени пари от фонда на Европейския съюз за възстановяване от коронавирусната пандемия.

По време на разговорите Германия беше критикувана за скъпия си т.нар. "пакет за защита" на домовете и фирмите от рязко нарастващите разходи за енергия в размер на цели до 200 млрд. евро.

"Днес постигнахме голяма крачка напред в укрепването на автономията на Европа от изкопаемите горива на Русия", заяви след срещата във вторник чешкият министър на финансите Збинек Станжура, който председателства разговорите.

Европейският комисар по икономиката Валдис Домбровскис пък написа в "Туитър":

"Това ще помогне за подобряване на енергийната сигурност на ЕС и за справяне с високите цени на енергията чрез бързо инвестиране там, където това е най-важно".

Френският министър на финансите Брюно льо Мер каза след срещата, че споразумението ще помогне на страните членки да се борят с инфлацията и да инвестират в намаляване на зависимостта от изкопаеми горива.

Сега Европейският парламент трябва да постигне съгласие по позиция относно постиганото от финансовите министри на ЕС споразумение, преди държавите членки и законодателите да могат да започнат съвместни преговори по съответното законодателството.

Във вторник финансовите министри обсъдиха и по-широките икономически последици от войната в Украйна на фона на рекордна инфлация и финансова подкрепа на ЕС за Киев.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна