Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рецесията в еврозоната изглежда неизбежна след свиване на бизнес активността за трети пореден месец

Икономическата активност в еврозоната се сви през септември за трети пореден месец на фона на растящата инфлация и общата икономическа несигурност, показват окончателни данни от ежемесечното проучване на S&P Global, които сигнализират, че рецесията изглежда неизбежна.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, падна през септември до 48,1 пункта от 48,9 пункта през август и предварителен индекс от 48,2 пункта, като това е най-ниското ниво от януари 2021 г.

Индексът сигнализира за трето поредно намаляване на бизнес активността в еврозоната след 16-месечен период на растеж и след като през юли индексът падна по важното ниво от 50 пункта (водораздел между бизнес експанзията и свиването на бизнес активността) за пръв път от февруари 2021 г. насам.

Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната


Свиването на общата икономическа активност се дължи на по-нататъшен задълбочаващ се спад както на промишлената, така и на активността в сферата на услугите.

В началото на седмицата проучването на S&P Global отчете спад на PMI индекса на промишлената активност на еврозоната през септември до 27-месечно дъно от 48,4 пункта.

Днес окончателните резултати от проучването на S&P Global за септември пък показаха спад на индекса PMI в сферата на услугите до 48,8 пункта от 49,8 пункта през август и под предварителен индекс от 48,9 пункта, като това е най-ниското му ниво от февруари 2021 г.

"Всякакви надежди еврозоната да избегне рецесията са допълнително попарени от рязкото свиване на бизнес активността за трети пореден месец", коментира резултатите от проучването Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

"Проучването не само сочи влошаване на икономическия спад, но и картината на инфлацията също се е влошила, което означава, че европейските управляващи са изправени пред нарастващ риск от т.нар. "твърдо икономическо приземяване", докато се стремят да обуздаят ускоряващата се инфлация", добави той.

Според него "нарастващата инфлация, свързана с енергийната криза и войната в Украйна, унищожава търсенето по същото време, когато доверието на бизнеса се срива до нива, невиждани от дълговата криза в региона през 2012 г., с изключение на слабите нива при Covid локдауните. Следователно компаниите и домакинствата съкращават разходите и инвестициите по свое усмотрение в подготовка за суровата зима".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!