Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СТО предвижда рязко забавяне на растежа на световната търговия през 2023 г.

Световната търговска организация (СТО) прогнозира рязко забавяне на растежа на глобалната международна търговия със стоки през следващата година, тъй като спираловидно нарастващите цени на енергията, повишаващите се лихви и по-високите разходи за храни и торове ограничават търсенето на внос, съобщава Ройтерс.

Базираната в Женева търговска организация заяви в сряда, че търговията със стоки ще нарасне с 3,5% тази година, което представлява известно повишение спрямо прогнозата от април за растеж с 3 на сто.

За 2023 г. обаче СТО вече очаква нарастване на световната търговия с едва 1% в сравнение с априлската прогноза за повишение с 3,4 на сто.

СТО също така заяви, че има голяма несигурност относно новите прогнози. Поради това Световната търговска организация представи и диапазон на очакванията за растежа на международната търговия през 2022 г. - от 2,0% до 4,9% и за 2023 г. - от свиване на търговията с 2,0% до експанзия с 4,6%.

Генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала се изказа против възможен "изкусителния отговор“ да се прибегне до търговски ограничения за противопоставяне на уязвимостта на доставките.

"Ограничаването на глобалните вериги на доставки само би задълбочило инфлационния натиск, което би довело до по-бавен икономически растеж и намален жизнен стандарт с течение на времето", посочи тя.

Генералният директор на СТО също така посочи, че това, от което светът се нуждае, е по-диверсифицирана и по-малко концентрирана база за производство на стоки и услуги, която трябва да стимулира растежа, да увеличи устойчивостта и да насърчи дългосрочната ценова стабилност чрез смекчаване на излагането на екстремни метеорологични явления и местни смущения.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна