Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-силен от очакваното спад на промишлените поръчки в Германия през август

Поръчките за индустриални и промишлени стоки в Германия се понижиха през август по-силно от очакваното, заличавайки напълно техния растеж през юли, показват данни на немската официална статистика Destatis.

Поръчките за промишлено производствени стоки се свиха през август с 2,4% спрямо юли, когато нараснаха с 1,9% (силна възходяща ревизия спрямо предишна оценка за спад с 1,1%, тъй като т.нар. мащабни поръчки в аерокосмическия сектор бяха докладвани на Destatis със закъснение през юли), докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за по-скромно понижение с 0,7 на сто.

Изключвайки мащабните поръчки обаче, новите промишлени поръчки нараснаха през август с 0,8% спрямо предходния месец.

Графика на промишлените поръчки на месечна база


На годишна база индустриалните поръчки в Германия се понижиха с 4,1% след спад с цели 11$ през юли.

По-големият от очакваното спад се дължи в най-голяма степен на понижение с 3,4% на вътрешните поръчки в страната. В същото време чуждестранните поръчки се свиха през август с 1,7% спрямо месец по-рано, като поръчките, постъпили от останалите страни членки на еврозоната се понижиха с цели 3,8%, докато тези извън еврозоната - с едва 0,4 на сто.

Поръчките за производство на капиталови стоки намаляха с 2,4%, докато новите поръчки за междинни стоки отбелязаха спад с 4,2%, докато тези за потребителски стоки скочиха с 5,2 на сто.

Реалния промишлен оборот в Германия през август се увеличи с 1,0% спрямо юли и беше с 6,9% над нивото от август 2021 г.

Предприятията все още имат затруднения при изпълнението на своите поръчки, тъй като веригите на доставки са нарушени поради войната в Украйна и продължават изкривяванията, причинени от кризата с Covid-19.

62% от анкетираните промишлени предприятия са се оплакали през август от затруднения и проблеми при снабдяването с междинни продукти и суровини, според Институтът за икономически изследвания Ifo.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна