Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Huawei планира да пусне отново на пазара 5G смартфони въпреки санкциите на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският технологичен гигант Huawei планира да пусне отново на пазара 5G смартфони още през следващата година, преодолявайки "хватката" на американските санкции и в опит да си върне пазарния дял.

Компанията е в черния списък от Вашингтон за придобиване на американска технология за 5G смартфони, но разработва стратегии за заобикаляне на санкциите, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки три свои източника, запознати с въпроса.

Един от подходите е да преработи своя смартфон, без да използва рестриктивни усъвършенствани чипове. Huawei произвеждаше чипсетове Kirin, проектирани от HiSilicon и произведени от водещия производител на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, преди САЩ да затегнат ограниченията.

Компанията преработва своите телефони, за да използва по-малко усъвършенствани чипове, произведени от китайски компании, които ще позволят 5G технологията. По-малко усъвършенстваните чипове обаче могат да повлияят на потребителското изживяване, особено в сравнение с телефоните от предишните поколения на Huawei и конкурентния iPhone 14 на Apple.


Компанията Huawei, която е хваната в клещите на нарастващото геополитическо напрежение между Вашингтон и Пекин, работи за възстановяване на загубения си пазарен дял, след като продажбите ѝ се сринаха след налагането на санкциите от САЩ през 2019 г. Приходите от нейния потребителски бизнес, свързан със смартфони, спаднаха с 50 процента през 2021 г. спрямо година по-рано.

"Тази компания не може да чака безкрайно и трябва да върне 5G телефоните на пазара възможно най-скоро. Huawei загуби лидерската си позиция на пазара на мобилни телефони заради американските санкции преди години. Сега дори вътрешният им пазарен дял продължава да намалява", каза източник, запознат с плановете на Huawei.

Друго заобиколно решение на американските санкции, което обмисля Huawei, е сътрудничеството за създаване на калъф за телефон, който позволява 5G, според други два източника на "Файненшъл таймс".

На пазара вече има калъфи за телефони. Единият е разработен от листната на китайската борса компания Soyea Technology, кто калъфът има вграден eSIM модул с чипове, които поддържат 5G връзка.

В рамките на седмици, след като Huawei пусна своята серия Mate 50 през септември 2021 г., китайската държавна телекомуникационна група China Telecom започна да продава телефона с тези калъфи. Тази година Soyea пусна и калъфи за телефоните P50 Pro на Huawei.

Стремежът на Huawei да преодолее ограниченията на САЩ и да възвърне позицията си на най-големия доставчик на смартфони в света е въпрос от национално значение за Пекин, тъй като това работи за развитие на технологична самодостатъчност, посочиха анализатори.

Но докато американските санкции са в сила, Huawei е в сериозно неблагоприятно положение, казаха експерти.

"На Huawei ще отнеме толкова дълго време да изгради вътрешно или външно веригата на доставки, че вероятно ще се наложи да се справя и с ерата на 6G", каза Дъглас Фулър, експерт в китайската полупроводникова индустрия .

Санкциите осуетиха плановете на Huawei да се изправи срещу Apple. Ричард Ю, главен изпълнителен директор на потребителската бизнес група на Huawei, призна в медийно интервю през юли, че групата е "единственият производител, продаващ 4G смартфони в ерата на 5G технологията“, което според него е "истинска шега".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна