Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Спад на продажбите на дребно в ЕС през август, но тяхно повишение в България

Евростат

През август продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС се понижават за трети пореден месец в резултат на свиване на потреблението на хранителни стоки при повишаване на разходите за горива заради растящите цени, показват данни на Евростат. Според официалната европейска статистика обаче продажбите на дребно в България нарастват за втори пореден месец.

През август 2022 г. продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 0,3% спрямо юли, когато се свиха с 0,4%, а в рамките на целия ЕС се понижиха за втори пореден месец с 0,2 на сто.

Спадът на продажбите на дребно през август се дължи до голяма степен на намаляване на потребителските покупки на хранителни стоки (с 0,8% в еврозоната и с 0,6% в целия ЕС), докато продажбите на автомобилни горива се увеличиха рязко (с 3,2% в еврозоната и с 2,9% в ЕС като цяло) както заради летния почивен сезон за пътувания, така и заради растящите цени. Продажбите на нехранителните стоки пък се повишиха през август с 0,2% в еврозоната и с 0,1% в Европейския съюз като цяло.

Спрямо август 2021 г. продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 2,0% след спад с 1,2% през юли, докато в рамките на целия ЕС те се свиха с 1,3% след понижение с 0,7% месец по-рано.

Днешните слаби данни сочат за продължаващо отслабване на потреблението и са нов сигнал за предстояща рецесия.

За разлика от осреднената негативна тенденция в ЕС, продажбите на дребно в България се повишиха през август с 1,0% спрямо юли, когато нараснаха с едва 0,1%, като това представлява увеличение за втори пореден месец, след спада, отчетен през трите поредни месеца от април до юни, според данните на европейската официална статистика.

По-голямо повишение при продажбите на дребно през август в рамките на ЕС беше отчетен в други пет страни членки.

В Българи продажбите на дребно през август 2022 г. пък се увеличиха на годишна база с 2,1% след понижение с 0,7% през юли, като в 6 други членки на ЕС беше отчетен по-добър растеж на търговията на дребно през осмия месеца на настоящата година.

CRE посочи също така, че Франция ще работи върху допълнителен внос на газ от Норвегия и други европейски съседи, за да отговори на търсенето и да допълни останалите необходими количества.

Въпреки това Комисията призова за съвместни усилия за намаляване на потреблението на енергия поради високите цени, които наложиха допълнителен натиск върху държавния бюджет.

Графики на продажбите на дребно в ЕС и еврозоната


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.