Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕЦБ ще повиши допълнително лихвените проценти заради растящата инфлация

Европейска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членовете на Европейската централна банка се тревожат от скока на цените в еврозоната, като отбелязват, че инфлацията вероятно ще остане над целта на централната банка за продължителен период и че опасенията за икономическия растеж не трябва да попречат на необходимото увеличение на лихвените проценти.

Това показва оповестените днес протоколи от септемврийското заседание на ЕЦБ, на което централната банка повиши за пръв път в историята си основните лихвени проценти със 75 базисни пункта (с 0,75%). Тогава ЕЦБ сигнализира, че през следващите месеци трябва да бъдат извършени допълнителни увеличения, като финансовите пазари вече оценяват още едно агресивно вдигане на лихвите със 75 базисни пункта на редното заседание в края на текущия месец (на 27-и октомври).

"Инфлацията беше твърде висока и вероятно щеше да остане над целта на Управителния съвет на ЕЦБ за продължителен период от време, а прогнозираният път на инфлацията остана във възходяща посока през целия прогнозен хоризонт", показва стенограмата от последното заседание на централната банка.

"Очакваното отслабване на икономическата активност не би било достатъчно, за да намали инфлацията в значителна степен и само по себе си няма да върне прогнозираната инфлация обратно към целта".

В протоколите от последното заседание на ЕЦБ също така се посочва, че "инфлацията започна да се самозахранва до такава степен, че дори прогнозираното значително отслабване на икономическия растеж не би било достатъчно, за да върне инфлацията обратно към целта". Според членовете на ЕЦБ "рецесията става все по-вероятна и ще смекчи инфлационния натиск".

Длъжностни лица от ЕЦБ също така казаха, че отговорът на централната банка на възходящите отклонения от целта на ЕЦБ трябва да бъде толкова силен, колкото беше, когато инфлацията беше твърде ниска, тъй като инфлационният натиск в резултат на обезценяването на еврото може да се увеличи допълнително, докато по-ниските обменни курсове осигуряват ограничена подкрепа за икономическата дейност в среда на продължаващи глобални затруднения при доставките и недостига.

Членовете на ЕЦБ смятат, че обезценяването на еврото през последната година може да увеличи инфлационния натиск за еврозоната.

В последния си отчет за срещата на Управителния съвет по паричната политика през миналия месец, институцията добави, че няколко фактора биха могли да изяснят спада на еврото спрямо долара:

"Те включват различните последици от енергийния шок за икономическите съответни условия на търговия, различни циклични условия и различни рискове, свързани с войната и енергийната криза".

Банката също така признава, че "бързото затягане на паричната политика на САЩ (рязкото вдигане на лихвите от Федералния резерв) също е изиграло важна роля" за поевтиняването на еврото спрямо долара.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.