Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС забрани напълно трансакциите между руски биткойн портфейли и доставчици на услуги от съюза

Криптовлути
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ограничените по размер преди време трансакции между руски биткойн портфейли и доставчици на услуги от ЕС сега вече са напълно забранени.

Европейският съюз удвои предишните санкции срещу Русия, които ограничавах трансакциите с биткойн и криптовалута, като вече се въвежда пълна забрана за всички трансакции, според изявление на Европейската комисия, съобщава Bitcoin Magazine.

"Комисията приветства приемането от Съвета на ЕС осмия пакет от тежки санкции срещу Русия за нейната агресия срещу Украйна", се казва в изявлението.

Вече всички биткойн и криптовалутни портфейли, сметки и попечителски услуги в Русия са забранени. Предишните санкции включваха възможност за трансакции на стойност до 10 000 евро.

Забраната идва след последните новини от Русия, където нейното Министерство на финансите обяви намеренията на страната да позволи на всяка индустрия да приема биткойн и криптовалута за международна търговия. Миналия месец руският заместник-министър на финансите Алексей Моисеев заяви, че "няма начин да се направи това без трансгранични сетълменти в криптовалута".

Необходимостта на Русия да извършва трансакции в биткойн и в други криптовалута произтича от продължаващия диалог между Руската централна банка и нейното Министерство на финансите, докато двата регулатора определят как най-добре да въведат тази възможност в икономиката.

Но докато двата регулатори обсъждат как да изпълнят задачата, ЕС предприе забрана на всякакви трансакции и услуги с криптовалута с последната си осми санкционен пакет.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна