Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" очаква САЩ да навлязат в рецесия към края на годината

Финансовата и анализаторска компания S&P Global Market Intelligence понижи прогнозите си за икономическия растеж на САЩ и вече  очаква най-голямата икономика в света да навлезе в рецесия през последното тримесечие на настоящата година, визирайки по-затегнатите финансови условия (растящите лихви) с оглед на борбата за овладяване на високата инфлация.

Изследователската група понижи прогнозата си за реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на САЩ за следващата година до спад с 0,5% при предишна прогноза за растеж от 0,9 на сто.

Според  S&P Global Market се казва, че икономическите проблеми, причинени от урагана Иън, който през миналия месец причини смъртта на най-малко 100 души само във Флорида и прекъсна електрозахранването в няколко южни американски щата, ще отнемат 0,1 процентни пункта от растежа през това тримесечие, но ще добави същия процент към растежа през следващото тримесечие.

S&P добави, че очаква "анемичното" икономическо възстановяване да започне чак през третото тримесечие на 2023 г.

Няколко видни финансови представител на САЩ, включително Кен Грифин от Citadel и Джейми Даймън от JPMorgan Chase, вече предупредиха през последните месеци, че САЩ може да изпаднат в рецесия следващата година с оглед на нарастващите лихвени проценти и военната инвазията на Русия в Украйна, които влошават икономическите перспективи.

Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън каза пред CNBC в понеделник, че икономиката на Съединените щати "все още се справя добре", но той очаква тя да влезе в рецесия през следващите шест до девет месеца. Даймън предупреди, че високата инфлация и нарастващите лихвени проценти, както и несигурността относно войната в Украйна, са "много, много сериозни неща, които според мен вероятно ще тласнат САЩ и света в рецесия, имайки предвид, че Европа вече е в рецесия". Според него САЩ ще навлязат в известна рецесия след шест до девет месеца.

"След разочароващия доклад от август за потребителските цени и септемврийската среща на Федералния резерв, на която Централната банка на САЩ отново вдигна водещата си лихва с цели 75 базисни пункта,  доходността на американските държавни облигации скочи, разшириха се спредовете в доходността за частните лица и ипотечният лихвен процент, като в същото време цените на акциите се сринаха, а доларът поскъпна допълнително", отбеляза Джоел Пракън от S&P Global, предаде "Файненшъл таймс".

"Именно това скорошно всеобхватно затягане на финансовите условия очакваме сега да насочи икономиката от т.нар. "рецесия на растеж" към пълна рецесия“, добави той.

"Рецесията на растежа" е израз, измислен от икономиста Соломон Фабрикант, професор в Нюйоркския университет, за да опише икономика, която расте с толкова бавен темпо, че се губят повече работни места, отколкото се добавят в дадена икономика.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени