Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Харалампиев с изложба в галерия "Ракурси''

До 29 октомври в столичната галерия "Ракурси'' може да се насладите на изящните скулптури и рисунки с туш на Христо Харалампиев.

"Скулптура и Рисунка. Може би най-обикновеното мото за изложба", казва художникът Христо Харалампиев.

"Далеч от почти неразбираемата "теоретическа обосновка", от претенциозната проблематика и по-близко до чистата емоция и искрената любов, към красотата на рисунката и въздействието на пластичната форма. 

Парче хартия, четка и шишенце туш. Малко глина и много желание и любов.

Останалото е дълъг и пълен с изненади път, водещ някъде, където собствените ни стремежи и желания ще намерят жадуваното удовлетворение.

Всеки, поел по този труден и осеян с предизвикателства път осъзнава, че той е практически безкраен и достигането на върха е невъзможно, но неговата красота и магнетичност ни кара да продължим…

Защото зад нас остават неща, бележещи нашите стъпки. Скулптура и Рисунка."


Христо Харалампиев представя произведения в класическата техника на изработването им - скулптури в патиниран бронз и рисунки с туш, създадени през последната година. 

Завършил е Национална художествена академия, специалност “Скулптура” при проф. Величко Минеков.

Харалампиев създава монументална и кавалетна скулптура, изявява се и в областта на рисунката. От 1987 г. преподава в Университета по архитектура, строителство и геодезия, София, а от 2001 г. е професор в катедра “Рисуване и моделиране” на УАСГ. Преподавател в НХА, катедра „Скулптура“.

В периода 1999 - 2004 г. е председател на СБХ.

Има над 30 самостоятелни изложби в България и самостоятелни изложби в галерии в Австрия, Германия, Полша, Турция, Чехия и др. 

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, Асоциация “Арт Диалог”, Франция, Ателие-галерия “Светлин Русев”, художествени галерии в страната, частни колекции в България, Франция, Германия, Белгия, Турция, САЩ, Канада, Полша, Южна Корея и др.

Снимки: Ани Петрова

По публикацията работи: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени