Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BreastHelp - безплатно мобилно приложение за проследяване на рак на гърдата

При значително по-ниска заболяваемост у нас от рак на гърдата, ние сме с по-висока смъртност от средната за Европа

Снимка: БГНЕС

Идеята за създаването на първото безплатно мобилно приложение у нас и алгоритъмът за поведение са дело на д-р Ваня Митова, началник на Отделението по обща хирургия на УМБАЛ „Лозенец.

Ракът на гърдата е най-честото и най-значимото медико-социално злокачествено заболяване при жените в цял свят. Въпреки усилията, които се полагат за пациентите, това малигнено заболяване продължава да бъде водеща причина за смърт сред пациентите с онкологични заболявания.

Същевременно с това при значително по-ниска заболяваемост (127.4 на 100 000 спрямо 170 на 100 000 за Европа), България е с по-висока смъртност (46.2 на 100 000 спрямо 40.6 на 100 000 за Европа) и по-ниска 5-годишна преживяемост (с 11,1% по-ниска от средната за Европа според EUROCARE-5).


Една на всеки осем жени е диагностицирана с рак на гърдата в живота си. Ранното му откриване обаче може да доведе до напълно излекуване.

За вече болните жени е от изключителна важност да се осигури бърз и лесен достъп до всички необходими специалисти, както и навременно и адекватно лечение и проследяване по време и след преминалото лечение.

д-р Ваня Митова, началник на Отделението по обща хирургия на УМБАЛ „Лозенец

BreastHelp е първото работещо мобилно приложение за профилактика, скрининг и проследяване на пациенти с рак на гърдата в България с истинска социална значимост.

Състои се от три модула:

1. Модул за здрави жени;

2. Модул за вече диагностицирани с рак на гърдата;

3. Модул за лекари.

Всеки пациент и лекар може безплатно да инсталира и ползва BreastHelp през медицинската платформа Haelee на всякакъв вид електронни устройства.


Д-р Ваня Митова е лекар-специалист с основни научни и професионални интереси в областта на диагностиката, лечението и проследяването на пациентите със заболявания на млечната жлеза. Тя завършва Медицина през 2013 г. в Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2019 г. придобива специалност по „Хирургия“ и завършва втората си магистратура по „Обществено здраве и здравен мениджмънт“. Д-р Митова печели I-во място в конкурса на Български лекарски съюз „Млад медик 2017“, а преди това в три последователни години отново след спечелен конкурс, е и стипендиант на БЛС. От 2019 г. е в Лигата на „Лекарите, на които вярваме“. През 2022 г. д-р Митова участва в учредяването на Съвместна онкологична национална мрежа (СОНМ). Д-р Ваня Митова е преминала редица квалификационни курсове по хирургия и онкопластична хирургия на гърда, коремна и лапароскопска хирургия, лечение на хронични рани, ехомамография и ехография на коремни органи. Част от тези курсове са във водещи центрове в чужбина – Франция, Унгария, Германия и Полша. Член е на Българското хирургическо дружество, Съвместната онкологична национална мрежа, Европейското дружество на специалистите по рака на гърдата (EUSOMA) и Европейската асоциация по ендоскопска хирургия (EAES).

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!