Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Транснефт": Няма намаляване на петролните потоци през "Дружба" към Полша и Германия

Нефтопровод "Дружба"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската компания за тръбопроводен транспорт "Транснефт" заяви в четвъртък, че продължава да изпомпва петрол към Германия през Полша и не е намалила потоците, откакто бе открит петролен теч в полския участък на тръбопровода "Дружба".

"Не сме намалили транспортирането на петрол до Полша, те са се справили с техническия проблем", каза Сергей Андронов, вицепрезидент на компанията, цитиран от Ройтерс.

Европа е нащрек за сигурността на своята енергийна инфраструктура, откакто експлозии причиниха огромни течове на газ миналия месец от тръбопроводите "Северен поток 1“ и "Северен поток 2", преминаващи от Русия към Европа под Балтийско море. Шведските и датските власти продължават да разследват взривовете.

Причината за теча от петролопровода "Дружба", който беше открит във вторник вечерта, все още не е известна, но Полша заяви, че разследва и ще извърши необходимия ремонт.

В сряда пък Германия обяви, че получава по-малко петрол след засечения от полския тръбопроводен оператор PERN теч, но все още има адекватни енергийни доставки.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени