Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Настоящата частична мобилизация ще приключи до две седмици

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин призна, че бившите съветски републики са "притеснени" от конфликта в Украйна, но също така заяви, че той не се отразява на отношенията на Москва с постсъветските държави, съобщава Ройтерс.

На пресконференция в столицата на Казахстан - Астана, руският лидер беше категоричен, че въпреки безпокойството на някой страни, то не влияе на "характера и дълбочината на отношенията на Руската федерация с тези държави".

Путин също така съобщи, че няма планове за допълнителна военна мобилизация в Русия, както и че настоящата частична мобилизация ще приключи през следващите две седмици.

По думите на държавния глава вече са мобилизирани 222 000 души от планираните 300 000.

"Всички граждани, призовани като част от мобилизацията, трябва да бъдат подготвени“, посочи Путин, помолен да коментира възможността за смърт сред мобилизираните.

В своето изказване той заяви още, че всеки пряк сблъсък на войски на НАТО с Русия ще доведе до "глобална катастрофа".

"Надявам се, че тези, които казват това, са достатъчно умни, за да не предприемат подобни стъпки", каза Путин на пресконференция в казахстанската столица Астана.

Руският лидер допълни, че не вижда нужда да разговаря с американския си колега Джо Байдън, както и че все още не е решил дали да присъства на срещата на страните от Г-20 в Индонезия следващия месец. Той подчерта, че няма преки преговори с нито един от участниците в Г-20, като добави, че Москва е в "постоянен контакт с някои от тях".

Путин от говори с "НЕ", когато беше попитан дали съжалява за конфликта в Украйна и че Русия постъпва правилно. Според него целта на Русия не е да унищожи Украйна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна