Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ExxonMobil обвинява Русия в "експроприация" след напускането на компанията от голям петролен проект

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ExxonMobil заяви, че е напуснала Русия след "експроприация" от руското правителството на най-голямото петролно находище в страната, увеличавайки вероятността от съдебна битка за милиарди долари с Кремъл, съобщава "Файненшъл таймс".

Американският петролен гигант каза, че правителството на президента Владимир Путин е "прекратило едностранно" интереса си към нефтения и газов проект "Сахалин-1" в Далечния изток на Русия и че находището е прехвърлено на местен оператор.

Съобщението отбеляза поредното прекъсване на енергийните връзки между Русия и Запада след нахлуването на Москва в Украйна, разрушавайки десетилетия усилия на американски и европейски компании да се възползват от огромните руски петролни и газови запаси.

През март Exxon заяви, че планира да напусне проекта "Сахалин-1", който ръководеше и в който притежаваше 30 процентен дял. По-рано този месец Владимир Путин пък подписа указ за създаване на нова оперативна компания, която ще бъде управлявана от държавната петролна група "Роснефт" и която ще поеме проекта.

Указът даде на Exxon и на други чуждестранни инвеститори в проекта един месец, за да решат дали искат да кандидатстват за запазване на дяловете в собствеността. Exxon не планира да кандидатства за такъв, каза пред финансово издание източник, запознат с вземането на решения в компанията.

Други акционери в проекта включват "Роснефт", индийската държавна ONGC Videsh и японската Sodeco. Индия и Япония се стремят да поддържат енергийни връзки с Русия и биха могли да се стремят да останат част от проекта "Сахалин-1", както правят в други нефтени и газови находища.

Проект

"Сахалин-1" произвеждаше около 220 000 барела петрол на ден преди войната в Украйна, но добивът се срина до приблизително 10 000 барела на ден, след като западните санкции срещу Русия прекъснаха операциите.

Exxon заяви, че поддържа минимални количества петрол и газ, за ​​да поддържа доставките на гориво за местния пазар, който иначе би могъл да претърпи прекъсвания и недостиг.

Американската компания взе през април 4,6 млрд. долара преди облагането с данъци за загубата на бизнеса си в Русия, който до голяма степен беше свързан със "Сахалин-1".

От компанията заявиха вчера: "Напуснахме безопасно Русия след експроприацията".

Обвиненията на Exxon, че Русия я е принудила да излезе от проекта "Сахалин-1", намекват за потенциален натиск от страна на базираната в Тексас компания да се опита да възстанови загубите си в международни арбитражни съдилища.

"Положихме всички усилия да се ангажираме с руското правителство и други заинтересовани страни“, казаха от ExxonMobil.

"Файненшъл таймс" напомня, че компанията започна съдебна битка в международни арбитражни съдилища срещу правителството на Венецуела, след като нейните активи в тази страна бяха конфискувани от покойния лидер Уго Чавес през 2007 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна