Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът за поезия, организиран от списание "Аз съм българче" и програма "Хоризонт" на БНР

В Деня на будителите кое дете ще грабне "Вълшебното перце!"?

В Деня на будителите - 1 ноември 2022 г., ще бъдат обявени резултатите от първото издание на конкурса за поезия "Вълшебното перце!", който се организира от списание "Аз съм българче" и програма "Хоризонт" на БНР в ефира на предаването "Закуска на тревата".

Срокът за изпрашане на поетичните творби изтече на 15 септември, като в конкурса се включиха 33 ученици на възраст от 7 до 19 години, от цяла България:

СУ "Христо Ботев" – Карнобат; ОУ "Елисавета Багряна" Сливен; Дом Горна Оряховица; 18 СУ "Уилям Гладстон" София; СУ "Вичо Грънчаров", гр. Горна. Оряхивица; СУ "Христо Ботев", Нова Загора; Езикова гимназия "Гео Милев"; ОУ "П. К. Яворов" гр. Бургас; клуб "Светлини сред сенките", ОДК "Св. Иван Рилски", Казанлък; Литературен клуб "Иноватори в действие" към Младежки дом – Враца; ИСУ "Методий Драгинов”, с. Драгиново, НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", гр. Бургас, ЧПГ "Булпрогрес", София, училище СУ "Николай Катранов", Свищов; ЛК "Касталия"-ЦПЛР-ОДК Варна, СУ "Софроний Врачански"- град Пловдив; ПДТГ, гр. Свищов, НГДЕК "Свети Константин-Кирил Философ", София.

В момента членовете на журито четат с интерес творбите на участниците.  От тях ще бъдат избрани 12-те, които ще се състезават за голямата награда.

Стиховете ще прозвучат и в радиоиграта "Деца четат поезия в ефира на БНР" в предаването "Закуска на тревата" на програма "Хоризонт".

Представяме Ви и журито, което оценява изпратените до редакцията стихотворения в конкурса "Вълшебното перце!":

Цвета Брестничка е автор на детски книги и активен член на "Асоциация Родители". Програмен директор на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи през 2020 и 2021 г., носител на награда "Перото" 2020 г. в категория "Детска литература" за книгата "Небивалици с буквите от А до Я". Инициатор и един от организаторите на кампанията "Едно дете чака магия. Стани магьосник - подари му книга", чрез която стотици хора подариха мечтаните книги на деца в неравностойно положение.

Бистра Якимова е писател и педагог, активен доброволец към "Сдружение Българче", повече от 5 години . Основател на сдружение "Зарика", тя се занимава с неформално образование и работи с хора от различни възрасти и среди чрез въплътени изкуства и предприемачество. Бистра е автор на няколко книги за пътешествия, които ще бъдат и част от наградите за отличените в конкурса "Вълшебното перце!".

Валерия Николова е журналист, познат глас от ефира на програма "Хоризонт", дългогодишен водещ на предаванията "Хоризонт до обед" и "Закуска на тревата" в ефира на БНР. През годините като репортер е отразявала дейността на Европейския парламент на сесиите в Страсбург. В момента е заместник-главен редактор "Актуални предавания" на програма "Хоризонт". Сред интересите й са теми, свързани с правата на децата, проблемите на детското здравеопазване, както и подкрепата за развитието на талантливите деца в България. Близо 10 години вече част от екипа, който реализира в ефира на "Хоризонт" радиоиграта "Деца четат поезия в ефира на БНР".

Светлана Дичева е дългогодишен радиоводещ в БНР. Води предаванията "Закуска на тревата" и "Графити по въздуха" по програма Хоризонт.  Автор е на романи и сборници с разкази и преводач от английски език на художествена литература. Разказите в сборника й "Последните от своя вид" са посветени на изчезващите животински видове и се четат с голям интерес от младата публика.

Конкурсът за поезия "Вълшебното перце!" е продължение на радиоиграта "Деца четат поезия в ефира на БНР", която тази пролет отбеляза 10-ти юбилеен сезон в ефира на програма "Хоризонт". Повече от 400 деца от малки и големи населени места, както и българчета, които живеят зад граница, се включиха до момента в уникалния за радиоефира проект. В него най-малките слушатели засвидетелстват по свой начин обичта си към четенето и българската поезия.

Началото на радиоиграта е поставено на 3 март 2012 г. в ефира на предаването "Закуска на тревата" по програма "Хоризонт".

В 07:45 ч. всяка съботна сутрин е запазеният час, когато прозвучават вълшебните думи: "Заповядай приятелю, ефирът е твой! "

Това са минутите на талантливите деца, които рецитират едни от най-обичаните български стихове и отговарят на въпросите на водещите на "Закуска на тревата".


По публикацията работи: Екип БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна