Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Локхийд Мартин" се стреми да увеличи производството на ракетни установки, предпочитани от Украйна

Аерокосмическата и отбранителна компания "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) обяви стъпки за увеличаване на производствения капацитет за своя HIMARS, ракетната установка, която се превърна в ключова оръжейна система за украинската армия във войната й срещу Русия.

"Ние инвестираме в производствен и поддържащ капацитет за решенията, необходими сега, за да защитим нашите съюзници и нашата нация, включително F-35, Javelin и HIMARS", посочи главният изпълнителен директор Джим Тайлет при представяне на финансовите резултати на компанията за последното тримесечие, предаде "Файненшъл таймс".

Западните страни въоръжават Украйна с оборудване на стойност десетки милиарди долари, като изпращат оръжия от националните си запаси. Това остави отбранителните групи със задачата да увеличат производството на множество оръжия, за да попълнят тези запаси.

Ракетна система HIMARS

Досега САЩ са изпратили около 16 високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS в Украйна, докато европейските правителства са изпратили 10 еквивалентни системи. Миналия месец Пентагонът се ангажира да изпрати в Украйна допълнителни 18 от ракетните установки, произведени от Lockheed, въпреки че ще отнеме няколко години, докато те пристигнат.

През август Пентагонът заяви, че са му били отпуснати почти 400 милиона долара за запълване на запасите от HIMARS и управляеми ракетни системи с многократно изстрелване и ще инвестира още 200 милиона долара за разширяване и ускоряване на производството на оръжия. Тези долари от Пентагона биха могли да отидат за възлагане на договори, създаване на нови производствени линии и добавяне на повече работни смени.

Lockheed, един от петте най-големи изпълнители на Пентагона, произвежда системите HIMARS в Камдън, Арканзас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна