Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската инфлация се ускори през септември до 10,1% заради растящите цени на храните

Снимка: Алами/Ройтерс

Инфлацията във Великобритания се ускори през септември обратно до 40-годишния връх от 10,1%, достигнат през юли благодарение най-вече на растящите цени на хранителни стоки, показват данни на британската официална статистика ONS.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през септември с 0,5% спрямо август, когато също се повиши с 0,5 на сто.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация се ускори през септември до 10,1% от 9,9% през август, връщайки се към 40-годишния връх от месец юли, докато очакванията на анализатори и икономисти бяха за малко по-слаб растеж от 10 на сто. Според ONS инфлацията в Обединеното кралство вероятно е била по-висока по някое време през 1982 г. - преди официалната статистика да започне да събира този тип данни.

Най-голям принос за увеличаването на инфлацията имат растящите цени на храните с 14,8% спрямо година по-рано след тяхно повишение с 13,4% през август. През септември нараснаха рязко и жилищните и разходите за комунални услуги (с 20,2% спрямо 20% през август) на фона на скок в цените на енергията и отоплението. Възходящо ценова тенденция се наблюдава и при хотелските нощувки, мебелите и стоките за бита.

Междувременно най-голям принос за предотвратяване още по-висока инфлация оказва продължаващият спад в цените на моторните горива, посочват от ONS.

Графика на индекса на потребителски цени (CPI) на годишна база


Основната инфлация (изключвайки цени на храни и енергия) нарасна през септември с 0,6% спрямо август, когато се повиши с 0,8%, като на годишна база се ускори до 6,5% от 6,3% месец по-рани и при очаквания на финансовите пазари за нарастване с 6,4 на сто. Това е сигнал, че инфлацията е всеобхватна и остава силна.

Икономистите очакват инфлацията в Обединеното кралство да остане висока през идните месеци, въпреки че правителственият ценови тавана на сметките за енергия на домакинствата вероятно ще предотврати по-нататъшното й сериозно покачване.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна