Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илон Мъск: SpaceX не получила финансиране от Пентагона за украинския интернет достъп до Starlink

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск заяви, че неговата компания не е получила финансиране от Министерството на отбраната на Съединените щати, за да помогне за поддържането на украинския сателитен интернет достъп до Starlink.

Най-богатият човек в света твърди, че SpaceX харчи близо 20 милиона долара на месец за терминалите в Украйна и че предоставянето на услугата на Украйна първоначално е струвало 80 милиона долара.

"SpaceX губи приблизително 20 милиона долара на месец от неплатени услуги и разходи, свързани с мерките за сигурност за защита от кибервойни, но "ще продължим да го правим“, написа милиардерът в "Туитър".

Наскоро Илон Мъск каза, че компанията му вече няма да може да финансира терминалите за Starlink в Украйна, като призова правителството на САЩ да поеме това финансиране.

Малко по-късно обаче той се съгласи да продължи да плаща за услугата, която описа като "безплатно финансиране на украинското правителство".

В началото на тази седмица Мъск пък посочи, че неговата компания SpaceX "вече е оттеглила искането си за финансиране" от Министерството на отбраната на Съединените щати.

"За да бъдем точни, 25 300 терминала Starlink бяха изпратени в Украйна, но в момента само 10 630 плащат за услуга“, написа Мъск на страницата си в "Туитър".

Последва негово предложение, според което SpaceX ще създаде опция за дарение, за да позволи на потребителите да даряват терминали Starlink на "нуждаещи се места".

Терминалите комуникират със сателитите на SpaceX, за да осигурят достъп до интернет. SpaceX е дарила около 25 000 комплекта Starlink на Украйна за използване от военните и цивилните на страната от началото на руската инвазия в страната.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна