Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка намали отново лихвите въпреки инфлация от над 83%

Турска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък Турската централна банка намали основния си лихвен процент за трети пореден месец, въпреки че инфлацията в страната надвиши 83% през септември, като в същото време сигнализира, че ще предприеме същата стъпка и на следващата си среща, за да сложи край на цикъла на намаляване на ставките.

Централната банка намали основната си лихвена ставка със 150 базисни пункта до 10,5% от 12% при очаквания на финансовите пазари за понижение със 100 базисни пункта.

Това е в противовес на глобалната тенденция на затягане (повишаване) на лихвите и е факт, въпреки че инфлацията в страната скочи през септември с 83,45% на годишна база.

Неортодоксалната политика, застъпвана от президента Реджеп Ердоган, остави реалните лихви дълбоко отрицателни, като днешното решение само подсилва тази тенденция.

Този ход, който идва в момент, когато повечето други централни банки по света повишават разходите по заемите (вдигат лихвите), като с днешното си решение реалния лихвен процент на Турция достигна до минус 72 процента - един от най-ниските в света.

Ердоган, идеологически противник на високите лихвени проценти, каза многократно през последните месеци, че иска разходите по заемите да паднат под 10 процента през следващите месеци.

С днешното решение общото понижение на турската основна лихва вече е с 850 базисни пункта от септември 2021 г. насам.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна