Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сайтът на БНР вече има секция и на румънски език

Снимка: Ани Петрова

Към богатото портфолио от медийни услуги – Българското национално радио добави и сайта "Радио България на румънски език". С него броят на езиците, на които БНР общува със света, става 11.

Разпространяването на достоверна, точна и бърза информация е мисия на Българското национално радио, а новата уеб секция на медията на румънски eзик се появява в момент, когато двете съседни страни България и Румъния са заедно в общите си цели на прага на Шенген.

Целта на сайта на БНР на румънски език е да се превърне в своеобразен информационен мост между България и Румъния и да подобри свързаността между двете съседни страни.

Чрез съдържанието на румънски език Радио България осигурява и пълно покритие с информация от България към съседите ни на Балканите.

Новата уеб страница на БНР беше представена на специално събитие пред Първо студио на обществената медия.

Радио България вече говори и на румънски език

"Уверен съм, че това е само началото - ще се развиваме и като текст, и като звук,  а в бъдеще - защо не и като видео – отбеляза генералният директор на БНР Милен Митев.Вярвам, че стартирането и развитието на този сайт ще допринесе за още по-добрите и близки отношения между България, Румъния и Молдова. Вярвам, че това е част от мисията на общественото радио - да подпомага и затвърждава връзките и културното сътрудничество и да дава проверена, достоверна и пълна информация".

"Поздравявам ви за последователните усилия да се разширява аудиторията на БНР. Разпространяването на достоверни и навременни новини за нашата диаспора по света е не просто информационна услуга, а сигурен начин да бъдем във връзка със сънародниците ни и заедно с тях, където и да са те по света.

Оценявам разкриването на нов подсайт на Радио България и като принос на обществената медия  за укрепването на чувството за национала принадлежност. Бих искала да изразя и задоволството си и от съвременния начин на комуникация, по който отговаряте на интересите и предпочитанията на слушателите", написа в поздравителния си адрес по повод стартирането на новия подсайт на БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

Моментът, в който тръгва новата страница на медията ни на румънски eзик е изключително важен - на фона на геополитическите събития в Европа, двете държави са на прага на приемане в Шенгенското пространство. През настоящата година се отбелязват и две съществени годишнини - 30 години от подписването на Меморандум за сътрудничество, добросъседство и приятелство между Румъния и България и 15 години от присъединяването на двете страни към ЕС. За тях напомни Н.Пр. Бръндуша Йоана Предеску, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в Република България.

"С голяма радост отбелязвам, че това е един модерен и дългоочакван инструмент, който ще доближи още повече хората от двете страни на Дунава. И това, което най-много ме радва е, че вашите румъноговорящи съотечественици, най-вече общностите, които живеят на юг от река Дунав във Видин, ще имат възможност да четат и слушат изключително качествен информационен радио продукт на техния език. Официално се ангажирам със скромните ни възможности на посланик и посолство, че ще направим всичко възможност да сближим нашите две Национални радио институции не само за обмяна на опит, но и за обмяна на съдържание, което ще спомогне и прекрасната българска общност в моята родина да слуша интересни за тях материали на румънски език".

"За нас е нещо изключително приятно, че ще чуваме новини и материали на един европейски език, език на една съседна държава, език на ваши приятели! Това е от голямо значение за увеличаващите се туристи, за бизнеса в региона, които се развиват все повече, и за всички наши граждани, които посещават България. Изключително съм ви признателен!", каза от своя страна посланикът на Република Молдова у нас Н. Пр. Анатол Чебук, който присъства на събитието.

Екипът на новия уебсайт на БНР на румънски език е съставен от трима журналисти – двама, от които румънци - Юлия Баховски и Александру Йонашку, както и българинът Владимир Митев.


86 години след старта на програмите на БНР за чужбина, все по-динамично е развитието на многоезичната програма на БНР "Радио България". През 2021 г. "Радио България" възобнови всекидневните си радиопредавания на чужди езици под формата на подкаст (на английски, френски, немски, испански, руски, гръцки, сръбски, турски, албански), заради което на 25.01.2022г. получи и голямата награда на БНР "Сирак Скитник". От 3 октомври 2022 г. на уеб сайта на БНР всеки ден вече може да бъде чуто и единственото по рода си информационно-музикално предаване за българите по света - "България днес".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна