Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Очаква се значително увеличаване на рисковете за спад на германската икономика

Снимка: bundesbank.de

Германската федерална банка - Бундесбанк заяви в ежемесечния си икономически доклад, че факторите, които теглят надолу германската икономика надолу, "се очаква да се увеличат значително" през следващите месеци.

Според Бундесбанк икономиката на Германия вероятно е на ръба на рецесия, отбелязвайки, че още през изминалото лятно тримесечие брутният вътрешен продукт на страната стагнира.

През зимното полугодие, което току-що започна, БВП вероятно "ще намалее значително", посочи банката, подчертавайки опасността от рецесия.

Бундесбанк също така предупреди, че ситуацията с доставките на природен газ ще бъде "напрегната" поради спирането на руския износ, но оценява, че въвеждането на режим на газа остава малко вероятно.

Банката прогнозира, че икономическото производство може да спадне значително през зимните месеци, тъй като промишленото производство може да пострада от високите цени на енергията, а индустрията в сферата на услугите може да бъде засегната от спад в частното потребление поради "значителна загуба на покупателна способност".

Отбелязва се също така, че големината на икономическия спад е "изключително несигурна“, тъй като ефектът от мерките на правителството за ограничаване на енергийната криза е все още неизвестен.

По-рано този месец немското правителство публикува най-новите си икономически прогнози, според които германската икономика ще се свие с 0,4% през 2023 г., след като през настоящата година отбележи ръст от 1,4 на сто.

Централната банка също така не даде пълна яснота относно инфлация, като отбеляза, че "през следващите месеци инфлацията трябва да остане двуцифрена, дори и да влязат в сила някакви нови облекчения, например намаляването на ДДС върху газа и топлофикация от октомври". Поемането на авансовото плащане на газа от държавата през декември не е задължително да окаже влияние върху инфлацията.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени