Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън: Много от руските въздушни удари в Украйна са извършени с ирански дронове

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви в петък, че много от последните въздушни удари на Русия срещу украински градове са извършени с помощта на ирански дронове.

"През последните дни станахме свидетели на широко разпространени удари на Москва по гражданска инфраструктура в Украйна. Много от тях бяха извършени с помощта на дронове, доставени от Иран", каза Блинкън по време на съвместна пресконференция с френския външен министър Катрин Колона, предаде Ройтерс.

Според него САЩ биха обмислили всички средства за напредване на дипломацията с Русия, ако видят отваряне, но в момента Москва не показва признаци на желание да участва в смислени преговори.

"Всички индикации са, че далеч от желанието да участва в смислена дипломация, президентът Путин продължава да настоява в обратната посока“, каза той и добави:

"Обмисляме и ще обмислим всички средства за напредък на дипломацията, ако видим възможност за нейния напредък с каквито и да е средства", каза той, но подчерта, че Москва вместо това "удвоява и утроява" своята агресия.

Той също така заяви, че фактът, че руският президент Владимир Путин наложи военно положение в четирите украински региона, които гласуваха да се присъединят към Русия на референдуми, непризнати от по-голямата част от световната общност, показва, че хората в тези райони не искат регионите им да бъдат част от Русия .

Относно Иран, американският първи дипломат критикува Техеран за неговите "брутални репресии" срещу протестиращите и заяви, че съживяването на ядрената сделка с Иран от 2015 г. не е "неизбежно". Все пак той настоя, че Вашингтон все още вижда дипломацията като "най-добрия път напред" за гарантиране, че Техеран никога няма да придобие ядрено оръжие.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна