Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мендух Тачи: Русия няма да спечели войната

Снимка: БГНЕС

Носталгията на повечето славяни към "Майка Русия" е една погрешна носталгия. Другата носталгия е към бивша Югославия, която се считаше "за дом на славяните". Всички тези носталгии създават проблеми.

Това каза лидерът на Демократическата партия на албанците /ДПА/ в РСМ Мендух Тачи, предаде БГНЕС. "Днес за съжаление, за да се разбере истинската носталгия, се стигна до войната в Украйна. Много подобни носталгии и много наивни хора чакат Русия да спечели военно и това увеличава още повече надеждите на антиевропейците. Русия няма да спечели войната. Войната ще продължи по-дълго време. Русия няма да загуби военно, но ще падне на колене от самата война", каза още Тачи пред местната телевизия ТВ21.

На въпроса "има ли някакво значение за РСМ този въпрос" Мендух Тачи каза следното: "Това е от значение и за нас, защото има наши граждани, които в мнозинството си са носталгични към Русия и СССР. Първо, заради славянския си произход и второ, поради комунизма и марксизма. Има носталгия и към Югославия. Тази носталгия прозира и ясно се вижда когато наблюдаваме позициите на Сърбия спрямо Косово. Всичко това отнема време. Когато искате да разрешите въпросите чрез диалог и споразумение отнема време, но то не отнема време, когато решавате тези неща с война".

Лидерът на ДПА призова гражданите на РСМ, както и опозицията, да вземат пример от страни като Дания, Швеция и Холандия, за да може страната да стигне по-бързо до пълноправното членство в ЕС.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна