Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв кабинет е нужен на България? ГЕРБ-СДС на консултации при президента Радев

В този час президентът Румен Радев приема първата по численост парламентарна група ГЕРБ-СДС, за да проведе с тях консултации за съставянето на правителство.


"Победата ви на изборите е огромна отговорност, защото страната ни е в тежка политическа и социално-икономическа криза. Към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, което може да поеме отговорност", обясни в началото на срещата държавният глава.

На "Дондуков" 2 са председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Даниел Митов, Делян Добрев и Костадин Ангелов.

От тях Румен Радев поиска да разбере на какъв етап са преговорите и контактите с другите политически сили и поиска ГЕРБ да му разяснят идеята си за правителство за малцинството. 

Президентът обяви, че очаква партиите да поемат отговорността си и да не се допуска грешката от последния парламент, когато по думите му въпросът за властта обсебил цялата дейност на Народното събрание.

"Вие сте сред партиите, които определиха конкретни антикризисни приоритети, интересно е как ще се реализират те", обърна се той към гостите си.

Според него приемането на еврото у нас не може да се случи от управител на БНБ с изтекъл мандат. 

Държавният глава поиска и разяснение по внесения от ГЕРБ-СДС проект за решение за предоставяне на въоръжение и военна техника за Украйна.

На свой ред председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви: "След няколко избора ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. Това го отдаваме на разбирането на българските граждани, че трябва да приключат експериментите в държавата ни. Разбирайки своята отговорност, сме тук за да проведем консултацията".

"По темата за бюджета едно от основните предизвикателства ще бъде предстоящата зима и заявката на някои колеги, че този дебат може да се превърне в сватбарско наддаване в контекста на това, че може да има нови избори. Това е тема на сериозен дебат и единствено държавническата позиция на всички сили може да ни изправи пред тези предизвикателства", обясни тя.

Атанасова гарантира, че служебното правителство категорично ще получи подкрепата на ГЕРБ за вторите 8 самолета F-16.

На свой ред Делян Добрев представи на президента седемте антикризисни мерки, които партията им ще внесе за дискусии в НС.

"За първи път от началото на годината служебният кабинет проведе търг за покупка на газ. Отстъпките, които се постигнаха, са далеч по-добри от предходните договори за доставка на газ. От първи януари ще искаме нова тръжна процедура за доставка на газ, защото това ще снижи цената на горивото. Имаме и проекторешение за ускорено влизане в Еврозоната при спазване на срока от 1 януари 2024 г. Не вярвам в рамките на този мандат да бъде избран нов управител на БНБ", допълни той. 

"Бих наблегнал и на темата военнотехническа подкрепа за Украйна, правителството трябва да знае какво иска, това трябваше да започне отдавна. Трябва да се изпрати посланик в НАТО, доста време нямаме такъв", посочи пък Даниел Митов.

По думите му, България не се възприема за силен член на евроатлантическата общност.

"Тепърва трябва да си говорим да се поставят определени цели за модернизацията на армията и през възможността да се окаже военно техническа помощ за Украйна да се модернизират и нашите способности", каза Митов.

Президентът обаче контрира с думите, че не знае защо Митов си мисли, че България е слаб член на НАТО. 

"Дали сме силен или слаб член зависи от нашия отбранителен капацитет. За 10 години какво внесохте за Българската армия, за да изнасяте сега, трябва да си отговорите на този въпрос. За да раздаваш трябва да се дава. България закъсня най-малко с 15 г. с нейната модернизация на въоръжените сили", категоричен бе Румен Радев.

"Насяно сме, че България трябва да обнови отбранителните си способности, няма да вземаме необмислени решения и несъгласувани с МО и всички институции, които се занимават", обеща Даниел Митов. 

"Ако имахме самолетите, нямаме ги, ако имахме новите кораби, нямаме ги, бойните машини, 3D радарите, ракетни комплекси, системите за обмен на информация, ако имахме новите разузнавателни системи, можехме да мислим по друг начин, в момента нищо от това няма", добави още президентът.

------------------------------------------------

Според Конституцията след консултациите – държавният глава връчва първия мандат за съставяне на кабинет на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група.

Преди ден Радев заяви, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът има да свърши много работа.

Ще провежда консултациите изчерпателно, за да бъдат обсъдени кризите пред страната и възможностите за тяхното решаване. Предстои да разберем кога ще се види с останалите 6 ПГ-та.

Припомняме ви, че след предсрочните избори на 2 октомври, спечелени  от ГЕРБ, но без възможност за самостоятелно управление, лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че от партията ще излъчат контактна група от хора с безспорна евроатлантическа репутация, които да проведат кръга от преговори с политическите партии.

Контактната група на президента (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев и президента на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси проведе разговори с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". "Продължаваме Промяната", БСП и "Възраждане" отказаха да участват в разговорите.

На 24 октомври от контактната група представиха проект на декларация, която отразява постигнатото по време на преговорите и която ще бъде внесена в 48-ото Народно събрание.

"Декларацията отразява постигнатото дотук от контактната група, намерените пресечни точки и решения, за които сме убедени, че има не само мнозинство, а има и конституционно мнозинство, заяви Росен Плевнелиев. Единственото решение за България днес е да има работещи институции, включително Народно събрание и правителство. За нас каузата е кауза за европейското и демократично развитие на България. Виждаме много силна мотивация и мобилизация на евроатлантическите сили", обобщи Росен Плевнелиев.

Автор на кадрите и снимките: Диана Костова
По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна