Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на банковото кредитиране за бизнеса в еврозоната въпреки мрачните перспективи

Банковото кредитиране на компании от еврозоната се ускори още повече през септември, достигайки най-големият размер на заемите в сектора от повече от десетилетие насам, въпреки нарастващите лихвени проценти и задаващата се рецесия, показват данни на Европейската централна банка, оповестени в сряда.

Кредитирането на бизнеса в еврозоната се увеличи с 8,9% годишно през септември, което е най-бързият темп на растеж от началото на 2009 г., надминавайки повишението с 8,8% месец по-рано.

В същото време растежът на кредитите за домакинствата се забави до 4,4% от 4,5%, показват нови данни на ЕЦБ.

Месечният обем на банковите заеми за компаниите обаче се забави рязко, спадайки до 27,3 млрд. евро през септември спрямо 68,2 милиарда евро през август.

Ръстът на кредитирането беше стабилен през настоящата година, въпреки че банките затегнаха достъпа до средства, отчасти отразявайки повишената нужда на фирмите от ликвидност за покриване на завишените разходи за енергия.

Търсенето на кредити обаче се очаква да намалее през четвъртото тримесечие във всички сектори, тъй като лихвените проценти продължават да се покачват, икономиката навлиза в рецесия и фирмите отказват да инвестират, показа проучване на ЕЦБ, оповестено ден по-рано.

Междувременно растежът на паричната маса (M3), циркулираща в еврозоната, се ускори през септември до 6,3% от 6,1%, надвишавайки очаквания за повишение с 6,1 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени