Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязък спад на технологичните акции след финансовите резултати на Google, Microsoft и Texas Instruments

Американските технологични акции поевтиняха рязко преди началото на търговията на Уолстрийт в сряда, след като печалбите на компанията майка на Google - Alphabet, на Microsoft и на Texas Instruments дадоха на инвеститорите много причини за безпокойство.

Акциите на Alphabet поевтиняват на извънборсовата търговия с около 6%. Късно снощи приходите и печалбите през третото тримесечие на водещата в света интернет търсачка Google не надхвърлиха очакванията, тъй като се забави растежът на рекламните продажби. Приходите от реклама на Google са нараснали през последното тримесечие само с 2,5% на годишна база до 54,48 млрд. долара при очакванията на Уолстрийт за приходи в размер на 56,9 млрд. долара.

Общите приходи на Alphabet пък се повишиха с 6% до 69,1 млрд. долара при очаквания за приходи в размер на 71 млрд. долара.

Печалбата на акция пък се понижи през третото тримесечие с 24% спрямо година по-рано до 1,06 долара за акция при осреднена прогноза за 1,27 долара.

"През третото тримесечие видяхме оттегляне на разходите от някои рекламодатели в определени области и реклами в мрежата за търсене“, посочи главният бизнес директор на Alphabet Филип Шиндлер.

Междувременно технологичният гигант Microsoft представи данни за печалбите и приходите, които надхвърлиха очакванията за третото тримесечие, но акциите също поевтиняват с близо 6% преди началото на днешната търговия поради опасения относно забавянето на растежа на облачния бизнес на компанията Azure и разочароващите насоки за четвъртото тримесечие.


Приходите на Microsoft за третото тримесечие се повишиха с 11% до 50,1 млрд. долара при прогноза на Уолстрийт за 49,7 млрд. долара, докато печалбата за акция се сви с 13% до 2,35 долара, но при очаквания за 2,31 долара за една акция.

Въпреки че се увеличиха с 20%, приходите от облачните услуги Azure на Microsoft бяха в размер на 20,3 млрд. долара при очаквания за 20,4 млрд. долара.

Насоките на Microsoft за приходите за последното тримесечие на 2022 г. пък бяха за приходи на компанията в размер между 52,4 и 53,4 млрд. долара - под осредните очаквания на Уолстрийт за 56,1 млрд. долара.

Негативната инвеститорска реакция на финансовите отчети на Aplhabet и Microsoft повлякоха надолу и други технологични акции. Акциите на Meta Platforms (META, бившата Facebook) се понижават с 3,4% преди началото на днешната американска търговия и преди самата компания да представи финансовия си отчете по-късно тази вечер. Акциите Amazon.com също се понижават с над 3% на извънборсовата търговия.

Компанията за полупроводниковата техника Texas Instruments засили опасенията относно технологичната индустрия, след като вчера прогнозира по-ниски от очакваните приходи за последното тримесечие на годината, позовавайки се на слабото търсене в почти всички сектори на икономиката. Това провокира спад на нейните акции с 4 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна