Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията Energean започна добив на газ от израелското находище Кариш

2
Снимка: Pixabay

Международната газова компания Energean започна производство в израелското офшорно газово находище Кариш (Karish) и първият газ беше доставен безопасно, съобщиха от компанията в сряда, предаде Ройтерс.

Във вторник Израел даде разрешение на Energean да започне производство в находището за природен газ Кариш.

Международната енергийна група, регистрирана в Лондон и листвана на лондонската и на борсата в Тел Авив, започна да изпомпва газ към своето плаващо производствено съоръжение на 9 октомври като част от процедурите за тестване на т.нар. "реверсивен поток".

"Осъществихме забележителен проект, който носи конкуренция на израелския газов пазар, повишава сигурността на енергийните доставки в региона на Източното Средиземноморие и предлага достъпна и чиста енергия, която ще измести производството на енергия от въглища, оказвайки съществено въздействие върху околната среда", посочи Матиос Ригас, главен изпълнителен директор на Energean.

Energean каза, че газът се добива от сондажа Karish Main-02 и газовият поток се увеличава непрекъснато. Очаква се сондажите Karish Main-01 и Karish Main-03 да бъдат отворени съответно след две и четири седмици,  добавиха от компанията.

Находището Кариш има капацитет от 8 милиарда кубически метра годишно. Първоначалният капацитет е до 6,5 млрд. куб. м на година, като търговските продажби на газ се очаква да достигнат това ниво в рамките на шест месеца.


Energean посочи, че нейните проекти за растеж, включително развитието на Karish North, са на път да завършат в края на 2023 г. Тогава компанията ще бъде в състояние да произвежда пълния капацитет от 8 милиарда кубични метра годишно.

Ригас каза, че с влизането в експлоатация на находището Кариш, Energean се е ангажирала да постигне своите средносрочни цели за производство на 200 хиляди барела еквивалентен петрол на ден.

"Сега сме фокусирани върху увеличаване на производството и предоставяне на пълния капацитет от 8 милиарда кубични метра", заявиха още той.

Очаква се в четвъртък Израел и Ливан да подпишат договор с посредничеството на САЩ за съвместна морска граница, като споразумението беше постигнато по-рано този месец, отваряйки по този начин пътя за офшорни енергийни проучвания.

В седмиците преди сделката, разработването на находището Кариш, което е на около 80 км западно от израелския град Хайфа, повиши напрежението между двете страни, предизвиквайки заплахи за война от подкрепяното от Иран движение Хизбула.

Понастоящем Израел получава природен газ от близките находища Тамар и Левиатан.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна