Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската EDF предупреди за щети от 32 млрд. евро заради временните спирания на ядрени мощности

Électricité de France, френска мултинационална компания за електрическа енергия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският енергиен гигант EDF, че нейните основни печалби ще претърпят щети за 32 милиарда евро тази година от производствени прекъсвания в нейните ядрени електроцентрали, като това е по-голяма загуба от предишните прогнози за 29 млрд. евро и идва в момент, когато компанията бърза да пусне в действие реакторите за предстоящата зима, съобщава "Файненшъл таймс"

За разлика от конкурентните си енергийни групи, отбелязващи рекордни печалби благодарение на по-високите цени на суровините, EDF се бори с проблеми във френските си ядрени реактори, които я принудиха да купува ток на пазара.

Спирането на поддръжката и проблемите с корозията също имат по-широки последици, напрягайки енергийните доставки и повишавайки цените в цяла Европа, тъй като Франция, която по принцип е нетен износител на електроенергия към своите съседи, премина към внос на ток.

EDF, която е на път да бъде ренационализирана, е подложена на натиск да рестартира спрените си атомни реактори през следващите три месеца - процес, който беше забавен с няколко седмици на някои обекти поради стачки на работници за заплати.

Групата заяви в четвъртък, че нейните продажби са се повишили със 77% през първите девет месеца на 2022 г., достигайки 101,5 млрд. евро, но печалбите са под натиск на няколко фронта. Освен прекъсванията на производството, печалбите бяха засегнати и от мерките на френското правителство за ограничаване на сметките за електроенергия за потребителите тази година.

EDF също така обяви, че е подала съдебен иск за 8,3 милиарда евро като компенсация от държавата за наложения ценови таван.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна