Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ: Медицинският университет – София е контактната точка в България за Европейските референти мрежи

2
Снимка: Pixabay

Медицински университет – София е посочен от Министерството на здравеопазването като компетентен орган, който да представлява страната ни в Съвместно действие на държавите членки в ЕС за интегрирането на Европейските референтни мрежи в националните здравни системи. Това става ясно от писмото на заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов до Координатора на групата на Европейските пациентски застъпнци за ЕРМ от България д-р Петя Стратиева. 

Да припомним, че единствено за БНР в два поредни епизода на подкаста на БНР "В центъра на системата" пациентските застъпници съобщиха, че изтича срокът на поканата към България за включване в Съвместното действие на държавите-членки на ЕС за интегриране на Европейските референтни мрежи по редки болести.

От Министерството на здравеопазването съобщават, че в определения срок за номиниране на представители на отделните държави членки е изпратена информация до Европейската комисия за номинацията на Медицински университет – София като компетентен орган, който да представлява страната ни.

Министерството на здравеопазването отчита като приоритет всички дейности, които се реализират на европейско ниво с цел създаване на по-добри условия за лечение и грижи за пациентите с редки заболявания.

Това ще даде уникалната възможност на живеещите около 450 000 пациенти с редки болести у нас до достъп до иновации, до познание и международна експертиза. 300 милиона души по света живеят с редки болести, от тях 30 милиона са в Европа.

Съгласно предоставената от Европейската комисия информация, следва от Европейската изпълнителна агенция по здравеопазване и цифрови технологии (HADEA) да осъществят контакт с Медицински университет – София за последващи стъпки.

Според пациентските застъпници очакваните резултати от това Съвместно действие са обмяната на най-добрите практики и модели за доброто интегриране на ЕРМ в здравните системи, в т.ч. добре дефинирани пътеки за пациентите, процеси за реферирането им до експертните центрове, формирането на национални мрежи по редки болести и развитието на телеконсултации, съвместими с развитите в ЕРМ системи за Клинично управление на пациентите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна