Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха маршрута на Обиколката на Франция

Директорът на Тур дьо Франс Кристиан Прюдом обяснява спецификата на маршрута.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Маршрутът през 2023 година за Обиколката на Франция при мъжете бе официално представен днес, като разкри преминаване през всички пет планински вериги на страната, което облагодетелства катерачи като шампиона от 2019 Еган Бернал.

Трасето на 110-ото изднание на Тур дьо Франс с обща дължина 3404 км тръгва от испанската Баска автономна област на 1 юли за маршрут с осем планински и четири хълмисти етапа, като ще има само среден по продължителност индивидуален етап по часовник в началото на последната седмица.

Въпреки това, маршрутът пренебрегва почти цяла западна и северна Франция. „За пет или шест години се изравнява и в крайна сметка достигаме навсякъде“, коментира директорът на състезанието Кристиан Прюдом. 

Най-тежкият етап се очертава да бъде 17-ият от общо 21 – от Сен Жерво Мон Блан до Куршевел, с четири върха и изкачване до 2300 м надморска височина, където кислородът е ограничен. Подобен тип планински етапи ще дадат определено надежди на Бернал в битката за титлата срещу двамата колоездачи, които триумфираха след него в най-престижната обиколка в света – Тадей Погачар и Йонас Вингегор. 

По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна