Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо нарастване на германската икономика през третото тримесечие

Според официалните данни за третото тримесечие на тази година германската икономика неочаквано е отбелязала растеж. Забавянето на икономиките във Франция и Испания обаче подклажда страховете, че високата инфлация и енергийната криза ще доведат до рецесия в Европейския съюз.

Благодарение основно на потреблението германската икономика отбеляза растеж от 0,3 процента през трите месеца до края на септември след анемичен растеж от 0,1% през предходното тримесечие.

Растежът на БВП на Франция обаче се забави рязко през третото тримесечие до 0,2% от 0,5% през предходните три месеца, а в Испания - до 0,2% след силна експанзия с 1,5% през периода април - юни.

Според водещи икономисти, цитирани от Франс прес, обаче, данните само показват, че рецесията е била забавена във времето, а не е избегната.

Федерална статистическа служба Deststis съобщи днес освен това, че инфлацията в Германия продължава да расте, като през октомври се е ускорила до 10,4% от 10% през септември.

Най-големият синдикат в страната IG Metall, който е и най-големият индустриален съюз в Европа, призова работниците в металургичната промишленост и производството на електроника да стачкуват от утре с искане за увеличение на заплатите с 8 процента.

До почти 12 процента през октомври пък е скочила инфлацията в Италия - най-високото ниво от март 1984 г., сочат данните на италианската националната статистика, след инфлация от 9% през септември.

Цените на потребителските стоки във Франция нарастват с най-бързия темп от 1985 г. показват официалните данните за октомври. Средният ръст на цените спрямо същия месец миналата година е 6,2 на сто. Цените при храните пък са нараснали с 12 на сто.

Спад на инфлацията отчете обаче Испания - 7,3 процента през октомври спрямо почти 11 на сто през юли.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна