Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левият блок изглежда печели изборите в Дания

Избиратели чакат да гласуват в секция в Одензе - 1 ноември 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Левият блок Дания води на общите избори в Дания във вторник, но без мнозинство, показват екзитполове, предава АФП.

Екзитполове, публикувани от телевизионните оператори DR и TV2, дадоха на левия "червен" блок, воден от сегашния премиер социалдемократ Мете Фредериксен, между 85 и 86 от 179 места в парламента.

Междувременно "сините" - неформален либерален и консервативен съюз, подкрепян от три популистки партии - получават между 72 и 73 места, което означава, че всеки от двата блока ще се нуждае от подкрепата на умерените - партия,създадена наскоро от бившия премиер Ларс Льоке Расмусен, за да състави правителство.

До изборите се стигна, след като социаллибералната партия Радикали Венстре – съюзник на оглавяваното от Фредериксен социалдемократическо правителство на малцинството - заплаши министър-председателката с вот на недоверие.

Правителството на Фредериксен си навлече критики заради решението през 2020 г. да разпореди избиване на норките в страната в разгара на пандемията от Covid-19 поради страх от разпространение на мутация на коронавируса.

Над 4 милиона души имат право да гласуват на изборите, в които участват 14 партии. Предизборната кампания беше доминирана от вътрешнополитически теми, сред които намаляване на данъците и предоставяне на финансова подкрепа на датчаните в условията на инфлация и растящи цени на енергията.

Най-малко трима политици си съперничат за премиерския пост – Фредериксен, лидерът на либералната партия "Венстре" Якоб Елеман-Йенсен и лидерът на Консервативната народна партия Сьорен Папе Поулсен. Като възможен кандидат за премиер може да бъде разглеждан и Расмусен, който миналата година създаде нова центристка партия, наречена "Умерени", след като напусна "Венстре".


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна