Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо нарастване на търговския излишък на Германия през септември

Търговският излишък на Германия на сезонно коригирана база нарасна слабо през септември спрямо предходния месец, но на некоригирана база остана в сила тенденцията на рязко свиване на позитивния търговски баланс спрямо година по-рано.

През септември 2022 г. германският износ е намалял на календарна и сезонно изгладена база с 0,5% спрямо август до 134,5 млрд. евро, като в същото време вносът се сви по-рязко с 2,3% до 130,8 млрд. евро, отбелязвайки най-голям спад от януари насам. Това доведе до нарастване на търговския излишък на сезонно коригирана база до 3,7 млн. евро от 1,2 млрд. евро през август.

На некоригирана база търговският излишък на Германия обаче спад през септември 2022 г. до 9 млрд. евро от 16,1 млрд. евро точно преди година, въпреки че износът скочи с цели 20,3% на годишна база до нов рекорд от 142,4 млрд. евро, но вносът скочи още по-силно - с 30,7% до рекордните 133,4 млрд. евро.

Германият износ в посока на останалите страни членки на ЕС се понижи през септември с 1,7% спрямо месец по-рано, докато вносът от тези държави се увеличи с 1,2 на сто.

В същото време износът за страните извън ЕС нарасна с 1% благодарение най-вече на скок с 5,6% на експорта за САЩ, докато износът за Китай се понижи с 2% и за Обединеното кралство - с 0,3%.

Вносът в Германия от страните извън ЕС пък се сви през септември с цели 3,4% спрямо август, като вносът от САЩ се понижи с -1,3%, докато този от Китай скочи с 5,4 на сто.

Износът на Германия за Руската федерация намаля през септември 2022 г. с 5,4% до 1,0 млрд. евро в сравнение с август тази година и спадна с цели 52,6% спрямо септември 2021 г. В същото време вносът от Русия се сви с 33,1% до 1,8 млрд. евро.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна