Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В частния сектор на САЩ през октомври бяха разкрити 239 хиляди нови работни места

Работодателите в частния сектор на САЩ разкриха през октомври нови 239 000 работни места след тяхно повишение с 192 000 през септември, показва последният Националният доклад за заетостта на ADP, публикуван в сряда. Това е най-голямото нарастване на заетостта в американския частен сектор от три месеца насам и над осредните прогнози за 195 000 новооткрити работни места.

Докато 218 000 нови служители бяха наети в средните по размер компании (с персонал между 50 и 500 души), големите бизнеси (с персонал над 500 души) загубиха 4000 работни места. Заетостта в малките фирми (с персонал между 1 и 50 човека) пък се увеличи през октомври 25 000.

В същото време броят на новоназначените работници, наети в сектора на услугите, се повишиха с 247 000, докато в производствения сектор бяха съкратени 8 000 работни места.

"Това е наистина солиден брой на новите работни мета като се има предвид степенната на икономическото възстановяване, но наемането на персонал не беше широкообхватно", коментира данните Нела Ричардсън, главен икономист в ADP и добави:

"Производителите на стоки, които са чувствителни към лихвените проценти, се отдръпват, а лицата, които сменят работата, изискват по-ниско нарастване на заплатите. Въпреки че виждаме ранни признаци на проблеми при търсенето в резултат на политиката на Фед на повишаване на лихвите, те засягат само определени сектори на пазара на труда".

Данните са доказателство за устойчивостта на трудовия пазар в САЩ и са в подкрепа на очакванията, че тази вечер Федералният резерв ще повиши агресивно лихвените ставки със 75 базисни пункта на четвърто поредно заседание.

Докладът беше публикуван преди по-изчерпателния и внимателно наблюдаван доклад за заетостта на Департамента по труда, който ще бъде оповестен в петък (4-ти ноември), като осреднените прогнози на финансовите пазари са за разкрити нови 200 000 работни места в неселскостопанския сектор на САЩ през октомври, след като през септември икономиката на САЩ генерира нови 263 000 работни места.

Търсенето на работна ръка отвъд Океана остава силно въпреки агресивните увеличения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ с цел ограничаване на инфлацията.

По-рано тази седмица правителствени данни показаха, че към последния работен ден на септември е имало 10,7 милиона свободни работни места, което означава малко под две работни места на всеки един безработен американец.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна