Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин обеща да запази политиката си на "нулев Covid", ограничавайки еуфорията на китайските борси

Китайските здравни власти потвърдиха подкрепата си за стриктния подход на страната за т.нар. "нулев Covid", потушавайки слуховете през последните дни, че Пекин сформира комитет, който да обмисли излизане от тази строга антипандемична политика - слухове, които предизвикаха силен ръст на борсите в Китай и Хонконг.

Изявлението дойде, след като Националната здравна комисия (NHC), върховният здравен орган на Китай, се събра в сряда, за да анализира речите и директивите, издадени от президента Си Цзинпин на конгреса на комунистическата партия през миналия месец.

"Както винаги трябва да обръщаме голямо внимание на контрола на пандемията Covid-19 и ни най-малко да не се отклоняваме от цялостната стратегия за "предотвратяване на навлизането на вируса отвън и за отскок на заразените вътре в страната. Трябва да работим, за да контролираме внезапните пандемични огнища ... възможно най-бързо и на възможно най-ниска цена", посочи NHC.

Изявлението на Националната здравна комисия провокира спад на китайските борси по време на търговията в четвъртък, като индексът CSI 300 се понижи с 1%, а хонконгският индекс Hang Seng спадна с близо 3%.

Коментарите на NHC дойдоха след два дни на трескава търговия от страна на инвеститори, които се втурнаха да купуват китайски акции след разпространението на необосновани твърдения, че Пекин е създал работна група, която да обмисли през март догодина планове за повторно отваряне на икономиката и облекчаване на стриктните анти-Covid мерки.

Индексът CSI 300 нарасна във вторник с 3,6% и с още 1,2% в сряда, докато индексът Hang Seng скочи във вторник с цели 5,2% и с още 2,4% ден по-късно.
По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна