Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София влезе в технологичния век: Автобуси с бордови компютри за гласово известяване

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно с председателя на транспортната комисия Карлос Контрера и ръководството на Столичния градски транспорт представиха първото ново устройство за визуална и звукова информация за пътниците в градския транспорт.

Бордовият компютър за гласово известяване вече е монтиран в 20 коли, които се движат по линия 280, подготвени са още 52 автобуса.

По настояване на общинарите следващите 16 устройства приоритетно ще бъдат въведени по линия №309, която обслужва кв. "Люлин", където се намират общежитията за незрящи граждани.

"Основната ни грижа е повече хора да се чувстват добре и да предпочитат да ползват обществения транспорт – това има много предимства за всички ни. По-бързо придвижване, пестене на време, по-малко трафик и по-чист въздух за гражданите на София", каза още председателят на градския парламент.


След обновяването на автопарка, основната грижа на СО е всички пътници, включително и хората със сетивни затруднения, да се чувстват добре и спокойно в градския транспорт.

От днес това ще бъде напълно възможно, защото нововъдението на екипа на "Столичен автотранспорт" ЕАД ще предоставя чрез 4 електронни табла визуална информация за маршрута, по който се движи превозното средство, а чрез 3500 звукови съобщения ще се обявяват спирките и ще се подава специална информация за натоварен трафик, връзки с метрото, аварии и др. Така и пътниците ще бъдат спокойни, а водачите разтоварени от несвойствени за тях дейности.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна