Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блатер: Световното първенство в Катар е грешка

Блатер обявява домакинството на Катар на 2 декември 2010
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер, по време на чието управление през 2010 година бе решено Катар да бъде домакин на световното първенство през 2022 година, каза пред "Тагес Анцайгер", че това е било грешка и ръководството на световната футболна централа е направило лош избор.

Още при обявяването на избора на Катар се появи масово недоволство във футболните среди и сред феновете заради съмнения за корупция, нарушаване на човешките права и други нередности, свързани с арабската страна. 

Блатер, който управлява ФИФА в продължение на 17 години, бе оправдан от съда в Швейцария през юни тази година по обвиненията в корупция срещу него, макар че прокуратурата обжалва това решение.

"Катар е твърде малка страна. Футболът и Световната купа са нещо твърде голямо. Направихме лош избор и смятам, че провеждането на световното в Катар е грешка", каза 86-годишният Блатер.

Той добави, че заради обвиненията в неспазване на човешките права през 2012 година ФИФА е изменила критериите си за определяне на домакин на световните първенства, за да не стига до подобни конфликтни ситуации в бъдете.

"От 2012 година социалната среда и човешките права се взимат под внимание при избора на домакин на световно", каза още швейцарецът.

Той добави, че ще проследи с интерес предстоящия турнир, който ще се проведе от 20 ноември до 18 декември.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна