Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ очаква по-нататъшно отслабване на икономиката през 2023 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителният съвет на Европейската централна банка разкри в четвъртък, че икономическата активност в еврозоната вероятно ще се свие значително през третото тримесечие на 2022 г., прогнозирайки "по-нататъшно отслабване" на икономиката през 2023 г., тъй като рязко покачващите се цени продължават да оказват натиск върху разходите и производството навсякъде в региона.

Прекъсванията на доставките на газ за еврозоната сринаха доверието на потребителите и бизнеса, тъй като геополитическата несигурност и неблагоприятните икономически условия разтърсиха региона на единната валута, се посочва в редовния месечен икономически доклад на ЕЦБ.

Влошаването на търговските условия, главно поради по-високия ръст на цените на вноса в сравнение с тези, получени за износа, имат отрицателно въздействие върху доходите в целия регион, отчита още централната банка.

Европейската централна банка предупреди в своя икономически бюлетин, че се очаква инфлацията да остане висока за продължителен период от време, добавяйки, че пазарът на труда може да се сблъска с по-високо ниво на безработица в бъдеще, въпреки че показва устойчивост по отношение на настоящата негативна икономическа тенденция.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна