Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наложените от Великобритания санкции засягат руски активи за 18 млрд. британски лири

Службата за прилагане на финансовите санкции на Обединеното кралство (OFSI) заяви в четвъртък, че е наложила санкции на активи, притежавани от Русия, на рекордна стойност от 18 млрд. паунда.

Списъкът включва руски олигарси, други лица и организации, обвинени от Обединеното кралство във финансиране на войната в Украйна.

Икономическият секретар на Министерството на финансите Андрю Грифит заяви:

"Ние наложихме най-тежките налагани някога санкции на Русия и това осакатява тяхната военна машина", като подчерта, че OFSI прави всичко възможно, за "да запази натиска върху корумпираните приближение на руския президент Владимир Путин".

Според годишния преглед на OFSI новите мерки правят Русия най-санкционираната нация от страна на Обединеното кралство.

Великобритания наложи редица санкции на Русия в началото на украинската криза, които тогавашният външен министър Лиз Тръс каза, че ще бъдат премахнати, ако Москва се оттегли от Украйна. Обхватът на мерките срещу руски физически лица беше разширен многократно, санкционирайки видни руски бизнесмени и лица, обвинени, че са във "вътрешния кръг" на Путин.

В същото време британският внос от Русия се срина до исторически най-ниско ниво. През юни руският внос в Обединеното кралство спадна до едва 33 млн. паунда - най-ниско ниво откакто британската статистика ONS започна да събира този тип данни през януари 1997 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна