Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елисавета Котова оттегли призивът си към родители на деца с диабет да се съберат пред Педиатрията

Д-р Благомир Здравков: Работата в отделението по диабет в Педиатрията не е нарушена

Право на отговор на изп. директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

2
СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“
Снимка: СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“

БНР публикува правото на отговор на д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев", спазвайки принципите на плурализъм след публикация от 9.11. 2022 г.:


След изнесените данни от д-р Здравков, Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на деца с диабет, заяви за БНР, че оттегля призива си към родителите да се съберат пред Педиатрията на 14 ноември - Световен ден на диабета.

Ето какво съобщава в правото на отговор д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев":

"Изразявам несъгласието си с разпространението на подобни публикации, без да се изпълни основното журналистическо правило за представяне на всички гледни точки и най-вече за предоставяне на обществото на факти, а не на недоказани твърдения.

НЕВЯРНО: „Ниското заплащане е причина за напускането на три медицински сестри”.

ФАКТИТЕ: От Отделението по диабет, част от Клиниката по детска ендокринология, диабет и медицинска генетика, напускат само двама души, но не медицински сестри, а лекарски асистенти (медицински фелдшери). При назначаването на тези двама колеги по мое разпореждане бяха разкрити щатни места, каквито преди това в болницата не съществуваха. Колегите се утвърдиха като хора с добро представяне в медицинската грижа за децата и отговорност при изпълнението на служебните им задължения. Във връзка с това и поради заявеното им желание да започнат специализации по избрани от тях направления в медицината, ръководството на болницата им осигури тази възможност, която обаче те отказаха.

През месец септември на една от служителките - лекарски асистент, беше предложено повишение - да стане старша медицинска сестра на Отделението по диабет, което неизменно води и до повишение на заплащането. Тя отказа с аргумента, че стресът би бил голям за нея и счита, че няма да се справи. Остана на график само с дневни смени, без нощни дежурства. При многобройните ми разговори с тези служители те никога не са поставяли като проблем заплащането на труда им.

До подаването си на заявления за напускане, никой от служителите не се е обърнал нито към прекия си ръководител, нито към мен като Изпълнителен директор на болницата, с искане и аргументи, касаещи заплатите им.

За сведение, средната месечна заплата на съответните служители е: 1638.36 лв. и 1352.75 лв. Истината е, че въз основа на становища на началника на Отделението - доц. Савова и началника на Клиниката - доц. Авджиева, заплатите на лекарските асистенти и щатните сестри в Отделението по диабет са увеличени с моя заповед, считано от 01.11.22г.

Въпреки това, те не оттеглиха заявленията си за напускане, което красноречиво сочи за наличие на други причини за решението им.

В публикацията се твърди още, че заплащането на всички медицински сестри и медицински персонал в Педиатрията (СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев” ЕАД) е „безобразно ниско”. Това категорично не е вярно, тъй като, видно от посочените числа, увеличението на заплатите е неоспорим факт: През м. март 2021г., преди встъпването ми в длъжност като Изпълнителен директор, средната месечна работна заплата на лекар със специалност е била 1 607 лв., а през месец септември 2022г. е 2 910 лв., което е 81,05% увеличение.

На специалистите по здравни грижи през м. март 2021г. средната месечна работна заплата е била 1 120 лв., а през м. септември 2022г. тя вече е 2 065 лв., което е 84,38% увеличение. На санитарите за цитираните периоди заплатите са съответно 981 лв. - за м. март 2021г. и 1 372 лв. — за м. септември 2022г., което е 39,86% увеличение.

НЕВЯРНО: „.. .от 14.11. отделението по диабет остава на практика без нужните му медицински сестри” .

ФАКТИТЕ: В Клиниката работят общо 16 специалисти по здравни грижи. Напускането на двама от тях няма да доведе до проблеми в обслужването на пациентите!

На въпроса, зададен към мен от цитираната от БНР г-жа Котова: „Кой ще носи отговорност за тези деца, кой ще си позволи да върне дете в критично състояние поради липса на персонал?”, ще отговоря - отговорност ще нося аз и лекуващите лекари, уважаема г-жо Котова, както винаги сме го правили.Лесно е да се охулва екипът на болницата, без да се търси истината и без цитираната да е запозната с фактите.

А истината е, че от момента, от който аз ръководя болницата, няма дете в критично състояние, на което да не е оказана помощ или да е върнато - нещо, което преди е било честа практика. Това могат да потвърдят колегите от останалите педиатрични структури, както и родителите на критично болни деца, спасени, благодарение на нашите навременни усилия!

Относно призива, разпространен и от БНР, всички родители на деца с диабет да дойдат пред болницата, очаквам тази среща с нетърпение! Надявам се да дойдат повече хора, включително и журналисти, за да мога пред всички да опровергая с документи неверните твърдения на БНР и г- жа Котова срещу мен и екипа на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"!

Д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев” ЕАД."



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна