Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма напредък в ядрените преговори с Иран

Рафаел Гроси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма напредък в разговорите с Иран относно недекларираните ядрени материали в три обекта, но този месец е планирано ново посещение в Техеран, предава АФП.

"Генералният директор на Международната агенция за атомна енерегтика (МААЕ) Рафаел Гроси е сериозно загрижен, че все още няма напредък в изясняването и решаването на нерешените въпроси, свързани с гаранциите", се казва в доклад на МААЕ, допълва АФП.

Високопоставени служители на МААЕ ще проведат техническо посещение в Техеран преди края на ноември, се казва в информацията.

"Агенцията повтори, че очаква на тази среща да започне да получава от Иран технически достоверни обяснения по тези въпроси, включително достъп до местата и материалите, както и вземане на проби, ако е необходимо", се допълва в доклада.

Генералният директор "отново заявява, че тези въпроси... трябва да бъдат решени, за да може агенцията да предостави гаранции, че ядрената програма на Иран е изключително мирна", се посочва в текста.

Надзорният орган на ООН настоява Иран да даде отговори за наличието на ядрен материал в три недекларирани обекта - ключов проблем, който доведе до приемането на резолюция, критикуваща Иран, на заседанието на управителния съвет на МААЕ през юни.

В отделен доклад, цитиран от АФП, МААЕ заявява, че към 22 октомври запасите на Иран от обогатен уран възлизат на 3 673,7 килограма, което е с 267,2 килограма по-малко в сравнение с последния тримесечен доклад.

Иран обогатява уран значително над ограниченията, определени в историческото споразумение със световните сили от 2015 г., което започна да се разпада, когато САЩ се оттеглиха от него през 2018 г.

От април миналата година между Техеран и световните сили се водят междинни преговори за съживяване на сделката, която предостави на Иран така необходимото облекчаване на санкциите в замяна на ограничаване на ядрената му програма.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна