Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COP27: Байдън определи климатичната криза като екзистенциална заплаха за планетата

Президентът на САЩ потвърди американският ангажимент за намаляване на въглеродни емисиите до 2030 г.

Изказване на Джо Байдън по време на срещата COP27 в Египет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В реч по време на климатичната конференция COP27 в Египет президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че глобалната климатична криза представлява екзистенциална заплаха за планетата и обеща, че Съединените щати ще изпълняват своята част от борба с нея.

"Климатичната криза засяга човешката сигурност, икономическата сигурност, екологичната сигурност, националната сигурност и самия живот на планетата“, посочи Байдън, преди да очертае стъпките, които САЩ, които са вторият по големина източник на парникови газове в света, предприемат, предаде Ройтерс.

Президентът потвърди плановете на САЩ да постигнат целите си за емисии до 2030 г., като бъдат намалени вредните емисии с около 50% под нивата от 2005 г.

По-спешно от всякога е да се препотвърдят ангажиментите за борба с изменението на климата, подчерта Байдън, като заключи, че "науката е унищожително ясна по този въпрос".

"Стоя тук като президент на САЩ и мога да кажа с увереност, че Съединените американски щати ще изпълнят нашите цели за нулеви въглеродните емисии до 2030 г.".

Неговата реч имаше за цел да напомни на правителствените представители, събрани в Шарм ел-Шейх, да поддържат жива целта за поддържане на повишаването на средната глобална температура в рамките на 1,5 градуса по Целзий, за да се избегнат най-лошите въздействия от затоплянето на планетата.

"На този фон е по-спешно от всякога да удвоим ангажиментите си по отношение на климата. Войната на Русия само засилва неотложността светът да се освободи от зависимостта си от изкопаемите горива", каза той.

Байдън се извини за решението на администрацията на бившия президент Тръмп да се оттегли от Парижкото споразумение от 2015 г. за изменението на климата, което новият кабинет отмени малко след поемането на властта. Байдън призова държавите с големи емисии да се съобразят с целта на споразумението за намаляване на емисиите на парникови газове и ограничаване на глобалното затопляне.

Администрацията на Байдън разкри и план в рамките на САЩ за строги мерки срещу емисиите на метан от американската петролна и газова промишленост.

Вашингтон и ЕС също така планираха да издадат съвместна декларация в петък, обещавайки повече действия по отношение на метана в петролната промишленост, надграждайки международно споразумение, стартирано миналата година и оттогава подписано от 119 нации за намаляване на емисиите в икономиката с 30% през това десетилетие.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна